Заради зимната суша – каналите във Венеция пресъхнаха

В периода, в който обикновено Венеция се подготвя за наводнения, причинени от пролетното снеготопене, част от каналите в островния град пресъхнаха.

Причина за това е необичайно сухата зима, в която снеговалежите в Алпите са повече от двойно по-малко от обичайно. През последните 2 седмици път тази част от Европа е обхваната от антициклон, носещ сухо време и температури, по-скоро присъщи за късната пролет.

Въпреки това според местната власт във Венеция пресъхналите канали не се дължат само на сушата, а на комбинация от фактори – високо атмосферно наляга, цикъл на луната, който влияе на приливите, както и смяна на посоката на морските течения.

Освен, че са нетипична гледка, пресъхналите канали във Венеция сериозно затрудняват придвижването из някои части на града и блокират линейки и полицейски лодки, а много от емблематичните гондоли, водни таксита и туристически лодки се оказаха затънали в тинята.

Проблем със сушата има не само в туристическия град

Нивото на най-голямата река в Италия, По, която извира от Алпите, преминава през Северна Италия и се влива в Адриатическо море на юг от Венеция, тази година е с 61% по-ниско от нормата за този период.

Нивото на река По в Торино

Това сериозно притеснява италианските власти, тъй като миналото лято най-плодородния регион на страната, Долината на По, преживя най-тежката суша от десетилетия, а липсата на сняг и валежи са предпоставка за подобно явление и тази година.

Нивата на езерото Гарда пък е толкова ниско, че се образува сухоземна връзка между брега и остров Сан Биаджо.

„Още от зимата 2020-2021г. имаме недостиг на вода в региона. Имаме сериозна нужда от 50 дни валежи“ коментира пред „Кориере дела сера“ климатологът Масимилиано Паскуи.

За щастие се очаква през следващите дни Алпите да бъдат обхванати от влажни въздушни маси, които да донесат валежи. Дали те ще са достатъчно обаче все още не е ясно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *