Защо е опасно да се пенсионираме твърде рано

Мозъкът е също като мускулите – когато не го упражняваме, той бавно деградира. А хората, които излизат рано в пенсия, се лишават от редица обичайни предизвикателства и социални контакти. Какви са последиците?

По-бързо в пенсия, за да си отживея! След десетилетен трудов живот мнозина мислят така, но не се досещат за една сериозна опасност: след пенсиониране човешкият мозък е застрашен от отпадане на някои функции и постепенна деградация. Изводите си професор Хендрик Шмиц от университета в Падерборн разяснява в обширно интервю за обществено-правната медийна мрежа АРД, цитирано от Дойче веле.Ученият предупреждава, че редом с радостта от повечето свободно време след пенсионирането у хората може да се наблюдава и влошаване на умствените способности.

И мозъкът иска тренировка

Проведени изследвания по този въпрос показали, че причините за това са няколко, като най-важната се свежда до популярното съждение „Use it or loose it“. Тоест, или трябва да използваш интензивно мозъка си, или си заплашен от неговата деградация – точно както при мускулите, които трябва непрекъснато да бъдат стимулирани.

„Когато приключим трудовата си кариера, ние вече се сблъскваме с доста по-малко предизвикателства, отколкото преди. Друга причина е и загубата на социални контакти“, обяснява професорът пред АРД.

Той уточнява, че един от симптомите за подобно намаляване на когнитивните способности е по-бързата загуба на памет: по-ранното пенсиониране води до влошаване на паметта, което е сходно с влошаването поради възраст, настъпващо между 60 и 70 години, твърди професорът. Ето защо, според Шмиц, ранното пенсиониране крие определени рискове за духовното състояние на индивида.

Всички трябва да работят по-дълго

„Разбира се, никой не настоява хората да работят до 80-годишна възраст, само за да запазят мозъчната си дейност. Ние просто обръщаме внимание на факта, че с оглед на добрата умствена дейност по принцип за всички хора е по-добре да работят по-дълго“, казва още професор Шмиц в интервюто си за АРД.

Той припомня, че в Германия възрастта за задължително пенсиониране е относително висока в сравнение с други европейски държави, но въпреки това страната има нужда от работещи пенсионери – за да се гарантира устойчивостта на пенсионната система, а и поради недостига на квалифицирани кадри.
 

istock

 

Липса на кадри

В момента всяка година трудоспособното население в Германия намалява с около един милион души, а миграцията към страната възлиза на около 300 до 400 хиляди, тоест – дефицитът на работна ръка непрекъснато расте, констатира професор Шмиц. На това място той логично стига до заключението, че към трудова дейност особено настойчиво трябва да се насърчават безработните и пенсионерите. За да бъде човек добре подготвен за излизане в пенсия, той трябва непрекъснато да се образова и обучава, казва в края на интервюто си за АРД професор Хендрик Шмиц.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *