За Великден започват круизите до остров „Света Анастасия“

КРОСС  За големия християнски празник Великден, круизите на катамарана „Бургус“, до остров „Света Анастасия , ще бъдат подновени. Корабчето пътуваше до острова през целия декември месец миналата година и буквално постави рекорд по дълъг сезон, но през двата най- люти зимни месеца- януари и февруари, е преустановило пътешествията.

Още отсега обаче, записванията за круизи до „Света Анастасия“ буквално валят от най- нетърпеливите туристи, обясни управителят на късчето земя сред вълните – Павлин Димитров пред ТРУД NEWS.

От кметството в Бургас пък съобщиха, че вече са отчетени 120 онлайн заявки за сключване на граждански брак на влюбени двойки чрез електронната платформа, която заработи от началото на новата 2023- та година. Тя улеснява гражданите на Бургас и всички, които желаят да узаконят връзката си в един от най-романтичните морски градове, като остров „Света Анастасия“, е безспорно най- атрактивното място за това- сред морето. Чрез платформата, влюбените могат да проверяват, изберат, резервират и заплатят онлайн желания от тях ритуал, като използват възможностите на интернет и мобилните устройства, припомниха общинарите.

Утре ще стане ясно нещо вълнуващо и любопитно, свързано с историята на острова, а именно- къде са иконите, които от време оно са били в манастирската обител. В далечната 1911 – та година, един български поет и общественик спасява 12 икони от островния манастир „Св. Анастасия“. Това е Райчо Райчев Вирсавиев, който предотвратява изнасянето на иконите извън пределите на страната.

Въпреки неговата намеса, повече от век по-късно, нито една от спасените икони не остава на острова и така богатата иконна колекция на островния манастир потъва в забрава.

Настоящото проучване е опит да се проследи съдбата на липсващите икони, които имат изключително значение за бъдещите изследвания на манастира и на неговата история.

Доц. д-р Иван Ванев от Института за изследване на изкуствата ще представи резултатите от своето проучване в 16:00 във вторник, в иконата зала на Историческия музей- на ул. „Лермонтов“ 31.

Всеки желаещ, любопитен да узнае историята на иконите, и това къде са те в момента, може да присъства на събитието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *