За да спре тунела под Шипка, Тома Белев го вкарал в резерват

За да бъде провалено изграждането на тунела под Шипка и обходния околовръстен път на Габрово, териториите, през които трябва да минават двете трасетата, са вкарани в плана за управление на парк Българка като зони с резерватен режим с тотална забрана на каквото и да е строителство.

Припомняме, че както Еко Новини съобщи, планът е изготвен от консорциум „Обединение Българка 2013″ с ръководител бившия зам. министър на екологията Тома Белев и приет от МС на 30.12.2021г., докато той е действащ зам. министър на околната среда и водите.

В консорциума участва и WWF – Световен фонд за дивата природа, който в България се представя от жената на Тома Белев – Веселина Кавръкова.

Стойността на поръчката е 2.6 милиона лева.

В съдебното решение на Административен съд гр. София, с което се отхвърля решение 894 от 30.12.2021г.на Министерски съвет за приемане на плана за Управление на парк Българка, е записано:

„Налице са неясноти по отношение на предвидени инфраструктурни проекти и обход на населено място с тунел под връх Шипка, които попадат в зона с предвиден резерватен режим“.

Мотивите на съда продължават с цитати от плана:

„Планът за нов тунел и път под Шипка по долината на Козя река е заплаха за естествените екосистеми“.

От доводите на съда става абсолютно ясно, че в плана на природен парк Българка целенасочено са включени ограничения и забрани, които да провалят изграждането на този инфраструктурен проект, така важен за безопасността на движение, транспортната система на България и Източна Европа.

Ако планът на парк Българка, приет набързо под натиска на Борислав Сандов и Тома Белев от кабинета Петков, беше влязъл във сила, то в близките 10 година нямаше как да се започне строителството на тунел под връх Шипка. Това е така, защото плановете за управление на  природните паркове са със срок на действие 10 година и имат силата на закон. Едва след петата, тоест през 2028 година, планът на Българка щеше да  може да се промени. Но това е толкова сложна процедура, свързана с обществени поръчки и обжалвания, че никога не се е  случвала.

Това е втори опит за блокаж на тунела от фамилията Белев-Кавръкова

Припомняме, че още през 2013 г. Световният фонд за дивата природа(WWF) обжалваха Оценката за въздействие върху околната среда(ОВОС) на проекта за тунел под Шипка. Същото направиха и от Зелени Балкани – екоорганизация, на която Тома Белев беше председател на УС.

Капаните заложени в законодателството и нормативната уредба у нас, чрез активното лобиране на зелените екологични  организации и техните покровители , са толкова много, че са в състояние да провалят всеки инфраструктурен проект. Включително и тези от национално значение и свързаните със сигурността на страната.

Примерите са безброй:

Линии на метрото на София бяха забавени с години. Същото важеше и за завода за отпадъци. Довършването на автомагистрала Струма, тунелите под Шипка и Петрохан, ОВОС на 7 реактор на Козлодуй, забраните за добив на газ и нефт, спортните съоръжения и лифтове по планините и още редица други. Всички те са провалени или забавени заради саботиране от страна на няколко политически зависими зелени неправителствени организации и техните активисти.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *