За първи път в България изложбата „Оброчни кръстове – Дигитализация на културното наследство“ беше представена в УНСС

Изложбата „Оброчни кръстове – Дигитализация на културното наследство“ беше представена в УНСС. Това е първото й представяне в България, след участие в Седмицата на културата в Палермо, Италия. Чрез фотоси и виртуална реалност експозицията представя характерната за района на гр. Костинброд традиция на родови оброчни кръстове.

В общината има над 120 кръста, които са заснети и включени в изложбата и това е общината с най-много на брой паметници от подобен тип в страната. Оброчните кръстове са една от съкровищниците на българската култура и духовност, запазила се още от османско владичество до днес.

„За мен е чест и удоволствие да ви приветствам на това събитие, което се случва в нашия университет благодарение на ръководството на община Костинброд и на кмета, който е възпитаник на УНСС“, каза ректорът проф. д-р Димитър Димитров. Той уточни, че община Костинброд има богато културно и историческо наследство, като даде пример с факта, че в района на общината се е намирала резиденцията на Константин Велики. Ректорът подчерта, че културата трябва да присъства в университета и цитира Хосе Ортега: „Университетите не са само образователни и научни организации, те са и културни институции“. „Родовата памет, на която е посветена тази изложба е ценна и важна традиция. Неслучайно избрахме да открием изложбата в седмицата, в която ще удостоим с „Доктор хонорис кауза на УНСС“ заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис. На церемонията ще присъстват министри, представители на високо държавно ниво, чужди дипломати, които също ще имат възможност да видят изложбата. Искаме да им покажем, че ние сме тук от хиляди години и имаме традиции, които спазваме“, изтъкна ректорът проф. Димитър Димитров.

Кметът на община Костинброд г-н Трайко Младенов благодари на УНСС, на ректора проф. Димитър Димитров и на цялото ректорско ръководство, че са отворили вратите на университета за тази уникална традиция, която се среща само в региона на община Костинброд. „Може би затова общината ни е толкова силна, защото ние помним корените си. Това е изключително важно, защото трябва да съхраняваме не само своята история, но и своята кръв, откъде произлизаме, накъде отиваме и да предаваме тази памет на поколенията“, каза още г-н Младенов. „Горд съм, че именно оттук, от моя университет започва пътят на изложбата в страната“, завърши кметът на община Костинброд.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *