Изложбата “Дечко Узунов. Силата на алафрангата” показва над 20 творби от майстора на съвременната живопис

/КРОСС/ Произведения, свързани с темата за алафрангата (декоративна ниша в интериора на българската възрожденска къща – бел.ред.), представя изложбата „Дечко Узунов. Силата на алафрангата“.

Дечко Узунов (1899-1986) многократно се обръща към темата за алафрангата, като акцентира върху определени форми и композиции, променяйки цветовите гами или определени детайли. В своето богато и разнообразно творчество художникът също е запленен от орнамента и многоцветието на уникалните български народни носии, както и от колоритните тъкани, керамиката, архитектурата и нейната декоративна украса.

Експозицията, подредена в галерия „Дечко Узунов“ в София, представя картини от фонда на галерията, създадени от майстора на съвременната живопис през различни периоди в неговото творчество. Изложбата дава рядката възможност на публиката да види на едно място серия от над 20 творби, свързани с темата за алафрангата, която пък отразява и периода от традицията към модерността в българското общество. Това са картини, нарисувани с маслени бои, акварел или смесена техника, но във всички проличава майсторството на художника, сякаш са създадени на един дъх.

Тематичната експозиция може да бъде разгледана до 4 юни 2023г.

Информацията е на БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *