Изложба „Васил Левски в София и Софийско. 150 години ПАМЕТ и БЕЗСМЪРТИЕ“

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ представя изложбата „Васил Левски в София и Софийско. 150 години ПАМЕТ и БЕЗСМЪРТИЕ“. Откриването е в галерийното пространство при Триъгълната кула на „Сердика“ (бул. „Княгиня Мария-Луиза“ 16) на 16 февруари 2023 г. (четвъртък) от 18:00 ч.

Временната експозиция се открива в навечерието на 150-годишнината от обесването на Апостола на свободата. Идейно и тематично изложбата акцентира върху дейността на Васил Левски по изграждането и укрепването на мрежата от революционни комитети на територията на София и близките околности.

Включени са подробности за обиколките на Левски в София. Произтичащите от това контакти и съвместната му работа с именити местни възрожденски дейци, сред които софийските книжари като част от близките му сподвижници. Представени са факти от проведения от османските власти съдебен процес срещу българския революционер и последвалата присъда.

Изложбата представя автентични документални свидетелства и предмети от епохата като дневника на Хаджи Боне Петров, пълномощно за работа на частните революционни комитети в страната, лични вещи на сподвижници на Левски, пищов кремъклия със сребърен обков, револвер на Георги Стоицев – Абаджията и др.

Темата за паметта е в основата на изложбата. Предадена чрез произведения на изобразителното изкуство, печатни творби, пощенски марки и карти, проекти и образци на монети и банкноти с лика на Левски или изображения на посветени на него паметни места – тя отстоява смисъла на делото на Левски и го прави безсмъртно.

Изложбата „Васил Левски в София и Софийско. 150 години ПАМЕТ и БЕЗСМЪРТИЕ“ е достъпна за посещения в галерийното пространство при Триъгълната кула на Сердика (бул. „Княгиня Мария-Луиза“ 16), филиал на Регионалния исторически музей – София. Периодът на изложбата е 16 февруари – 21 май 2023 г.

По повод 150 години от обесването на Васил Левски сред изложбата ще бъде валидирана пощенска марка. Това ще се случи на 17 февруари 2023 г. от 11:00 ч.

Изложбата се осъществява с партньорството на: Българската народна банка, Министерството на транспорта и съобщенията, Националния литературен музей, проф. Пламен Вълчев, частната галерия „Лоранъ“, Софийската градска художествена галерия, Държавната агенция „Архиви“.
ИЗТОЧНИК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *