Израел премахна екотакса от еднократната пластмаса, за да бори инфлацията

Новото правителство в Израел е премахнало екологичен данък, с който се облагат пластмасовите изделия за еднократна употреба и опаковките на хранителни продукти, съобщава Ройтерс.

Решението е взето, в опит да бъде ограничена инфлацията на стоки от първа необходимост.

От управляващата коалиция обясниха, че въпреки че данъкът, наложен преди по-малко от година, е имал ефект за намаляването на използваните пластмасови изделия, той е ударил най-тежко най-бедните и уязвими групи, които нямат възможност да си закупят по-скъпите алтернативи.

Финансовият министър Безалел Смотрич дори отправи апел към гражданите да следят цените на обхванатите продукти и да подават сигнали, ако техните цени не бъдат намалени.

Екологичният данък, приет от правителството на Нафтали Беннет, облагаше всеки килограм пластмаса за еднократна употреба с 11 шекела (около 5.70 лв), което реално удвояваше цената на подобни стоки.

Израел от години има проблем с еднократните пластмасови продукти, тъй като сред най-силно религиозните групи от обществото те са се превърнали в традиция. Мнозинството от еврейски семейства с 6 или повече деца използват пластмасови прибори, за да пестят време, сочат данни от изследване.

Статистиката сочи, че всеки гражданин на Израел използва по 7.5 килограма еднократна пластмаса годишно, което е 5 пъти над средното ниво за Европейския съюз.

Според еколози премахването на данъкът ще има пагубни ефекти, тъй като статистиката сочи, че около 90% от замърсяването по плажовете в Израел се дължи на продукти за еднократна употреба.

Освен премахването на зеления данък, Финансовият министър Безалел Смотрич удължи данъчните облекчения върху въглищата до края на 2023г., за да се избегне покачване на цените на електроенергия.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *