Икономист: Внасяме евтин петрол, бензинът трябва да е под 2 лева

Трудно може да се говори за реални причини за поскъпването на горивата. Това коментира в студиото на „Здравей, България” старши икономистът от „Отворено общество” Георги Ангелов. Той подчерта, че в България продължава да идва евтин руски петрол.

На въпрос дали може да се говори за спекулация и злоупотреба с монополното положение на рафинерията, Ангелов заяви: „В България регулаторните органи не се намесват, за да защитават потребителите. От тях не очаквам някакво развитие”.С облагането на разликата между световната цена на петрола и руската, той коментира, че потребителите могат да бъдат компенсирани с ваучери или суми. „Разликата е огромна – над 35 долара на барел. Да се използва за социални мерки”, призова Ангелов.
 

istock
istock

 

С ембаргото на руския петрол старши икономистът обясни, че се затварят всички експортни пазари, освен Украйна. „Ако наистина имаме конкурентен пазар у нас, би трябвало цените да паднат. Внасяме руския петрол за 40 евро за барел. При тази цена бензинът в предишни периоди е струвал 1,80 – 1,90 лв. Не очаквам обаче да падне толкова”, заяви той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *