Имотите в София поскъпват с 18,6%

Годишният растеж на цените на жилищата се ускори до 15.6% през третото тримесечие на 2022 г., като основен принос за това имаше поскъпването при съществуващите жилищни имоти. Това отчита Министерство на финансите в Месечния обзор на българската икономика.

Темпът на растеж на разходите за строителство на нови жилищни сгради продължи да се ускорява до 67.8% на годишна база за същия период, основно заради  разходите за строителни материали.

Сред шестте най-големи града, единствено повишението на цените в София е над средното за страната (18.6% на годишна база). На национално ниво, броят на сделките с жилища отчете спад от 3.2% през третото тримесечие спрямо второто, като годишният им растеж се забави до 7.1%, при 26.8% през предходния период.

Показателят за продажбите на жилища според стойността също отчете значително забавяне до 17.9% на годишна база през третото тримесечие, от 38% през второто тримесечие, пише още в документа. Сигнали за охлаждане на пазара имаше и от страна на данните на Агенция по вписванията.

След същественото забавяне през първото полугодие, броят на сделките и вписаните ипотеки отчетоха отрицателно изменение на годишна база през третото и четвъртото тримесечие, като общо за годината също отчетоха спад, съответно от 2.1% и 1.1%.

Лихвените проценти по кредитите се повишиха във всички институционални сегменти. В най-голяма степен нарасна средната цена на потребителските кредити – с 41 базисни точки през ноември 2022 г. спрямо октомври. Средните проценти по корпоративните и жилищните кредити се увеличиха съответно с 20 и 7 базисни точки. Среднопретегленият лихвен процент по срочни депозити също отчете повишение през ноември с 20 б.т., посочват от Министерство на финансите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *