Иран: От „Ислямска държава“ до войната в Украйна – за всичко са виновни САЩ

Кризата в Ирак, създаването на терористичната организация „Ислямска държава“, както и конфликтът в Украйна са резултат от политиката на САЩ. Това заяви секретарят на Висшия съвет за национална сигурност на Иран Али Шамхани, цитиран от ТАСС.

„Мирът, стабилността и прогресът в Афганистан са наш приоритет, приоритет на всички, които седят около тази маса. Ние вярваме и изхождаме от факта, че присъствието на Съединените щати дестабилизира региона. Афганистан потвърждава това. Събитията в Ирак, създаването на „Ислямска държава“ в Левант, както и събитията в Украйна се случиха в резултат на арогантните действия от страна на Съединените щати. Народът на Украйна стана жертва на целите на САЩ“, подчерта той по време на петата многостранна среща на представители по въпросите на сигурността, посветена на Афганистан.

Според Шамхани с политиките на САЩ дестабилизират ситуацията в различни региони по света.

Навсякъде, където присъстват Западът и Съединените щати, има, разбира се, нестабилност и гори пламъкът на войната, докато там, където има сътрудничество между регионалните държави, ще има мир, спокойствие и сигурност“, посочи той.

В разрез с едностранните санкции на САЩ, Иран, по думи на Шамхани, изпраща помощ на афганистанския народ и настанява голям брой афганистанци на своя територия. Той заяви, че с общи усилия е възможно да се окаже помощ за установяване на мир и стабилност в Афганистан.

Днес в Москва се провежда петата среща на секретарите на националните съвети от страните от Централна Азия, Пакистан, Индия и Китай за Афганистан. Четвъртият кръг от многостранните консултации за Афганистан се проведе в Душанбе през май 2022 г., а третият кръг се състоя в Ню Делхи през ноември 2021 г.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *