Италия спря противоречивата си програма за по-зелени градове

Италия спира системата за данъчни облекчения за обновяване на сградите, която стимулира възстановяването на страната след пандемията, но породи огромни разходи, които вече надхвърлят 110 млрд. евро и повсеместни измами, пише Bloomberg.

Спирането беше необходимо, за да се противодейства на „безразсъдна политика“, която застрашава стабилността на държавните финанси, съобщи финансовият министър Джанкарло Джорджети.

През годините и особено след края на блокадата заради COVID-19 Италия задейства няколко програми, целящи да направят имотите по-зелени, да подобрят покривите и фасадите и да осигурят ефективно газово отопление.

Най-щедрата програма, известна като „супербонус“, предлага данъчно облекчение на стойност 110% от вложената сума, която можеше веднага да се превърне в пари. Данъчното облекчение може да се обменя и между банки, компании и финансови институции за неопределено време и без никакво проследяване.

Кабинетът на премиера Джорджа Мелони одобри законодателна мярка, която незабавно спира програмата за търговия с данъчни облекчения, но трябва да гарантира, че вече започналите ремонтни дейности ще бъдат завършени.

Решението беше разкритикувано от опозиционното движение „Пет звезди“, което въведе системата за супербонусите при тогавашния премиер Джузепе Конте. Макар че данъчните облекчения подкрепиха икономическата дейност, те бяха от полза предимно за богатите градски центрове.

Предшественикът на Мелони Марио Драги вече се опита да затегне програмата, която нарече „система без проверки“. Властите подозират, че 4,4 млрд. евро са се озовали в ръцете на хора с престъпни намерения. Смята се също, че системата е отговорна за огромното търсене в строителния сектор, което тласна нагоре цените на материалите и оборудването.

Италианската централна банка предупреди в свое изследване от миналата година, че „супербонусът не е ефективен начин от гледна точка на разходите за справяне с климатичните промени“.

 

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *