Италия ще търси подкрепа от Франция и Германия срещу зелените политики на ЕК при автомобилите

Италианското правителство ще търси подкрепа от Франция и Германия срещу прекалено радикалните зелени политики на Европейската комисия при леките, пътническите и тежкотоварните автомобили. Това обяви министърът на индустрията Адолфо Урсо.

Дясното правителство на Джорджа Мелони вече се обяви срещу решението на ЕК да забрани продажбата на нови дизелови и бензинови автомобили през 2035г., а сега ще търси съдействие на двете големи в Европа за плановете подобни мерки да бъдат приети и за тежкотоварните автомобили до 2050г.

Припомняме, че миналата седмица ЕК реши, че ще предложи на Европейския парламент нови мерки, според които до 2030г. трябва въглеродните емисии на тежкотоварни автомобили да спаднат с 45%, с още 20% до 2035г. и с нови 25% през следващите 5 години.Целта на Италия е решението за автомобилите да бъде преразгледано, а решението за тежкотоварните автомобили да бъде оставено на следващата Комисия, чийто мандат ще започне след евроизборите през 2024г.

 

Според Урсо политиката на „Комисията на Фон Дер Лайен тласка Европа от зависимост от руските изкопаеми горива към такава от китайските електромобили и материали“. Той призова решенията да не се взимат единствено на база идеология, а да се използва прагматичен подход, който ще позволи на европейските производители да останат конкурентноспособни.

„Европа има нужда да преразгледа климатичните си политики и стъпките, по които те ще бъдат постигнати“ смята Адолфо Урсо.

Италианският министър на индустрията вече е провел среща с германския министър на икономиката на 20 февруари, а на трети март ще проведе такава и с френския му колега.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *