Йордан Йорданов: АЕЦ Козлодуй може да работи с американско и френско ядрено гориво

По повод разнопосочните коментари дали АЕЦ Козлодуй може да работи с американско или френско ядрено гориво, екипът на Еко Новини се обърна към бившия директор на централата инж. Йордан Йорданов за ексклузивен коментар:

Може ли АЕЦ Козлодуй да работи с друго ядрено гориво на Уестингхаус и на Фраматом?

Краткият отговор е МОЖЕ.

Повече от двадесет години върви този процес на диверсификация на Ядреното гориво с Уестингхаус в унгарски, чешки и украински атомни централи от съветски проект. Натрупан е огромен опит. В момента на Запорожката АЕЦ от 6 енергоблока има 4 енергоблока изцяло с ядрено гориво на Уестингхаус. Сменени за Системите за вътрешно реакторен контрол (СВРК), така че реакторите да могат да работят с руско и американско ядрено гориво.

В Програмата за модернизация на 5-ти и 6-ти енергоблокове, която беше подписана през 2001г., беше записана такава мярка за диверсификация на ядреното гориво, като американската централа отпусна 40 милиона $. Впоследствие тази мярка отпадна и беше подписан преди 2007г., с ТВЕЛ Русия дългосрочен договор, който изтича през 2025г.

Сега има политическо решение на НС на РБ за отказ от руско ядрено гориво и преминаване на 5-ти енергоблок с гориво на Уестингхаус (с обогатяване по U 5-4,4 %) и за 6-ти енергоблок с гориво на Фраматом (с обогатяване по U 5-4,62 %). Бяха пропуснати ценно време и възможности и това сега щеше да е факт.

Може ли АЕЦ Козлодуй, да продължи да работи, без помощта на Русия?

Краткият отговор е МОЖЕ.

В подписаните споразумения със СССР и после с Руската федерация и в проекта за изграждането на 5-ти и 6-ти енергоблокове е записано, че се гарантира безопасната им експлоатация за тридесет години, при спазване на пределите и условията за безопасна експлоатация описани в проекта. Тези тридесет години изтекоха съответно през 2016 и 2021  години. Тогава се престъпи към удължаване срока на експлоатация, съответно с до десет години, защото в Закона за ядрената енергетика (ЗЯЕ), е записано ,че Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), издава такива разрешения, в срок до десет години. Във всяка една държава, само ядрения регулатор, като последна инстанция, издава такива разрешения, на базата на нормативна регулация, която сам е създал. Такива разрешения бяха получени за пети енергоблок до 2027 г. и за 6-ти енергоблок до 2029г. В този процес участваха и руски и украински и наши организации. Предвижда се, евентуално, още две такива разрешения, така че срока на експлоатация, да се удължи за двата енергоблока до 60-т години. И това ще стане спокойно без Русия, като се използват за покриване на нормативните изисквания и други организации от наши и чужди специалисти и то без никакъв проблем.

През осемдесетте години на миналия век, имахме случай когато тогавашния СССР, сне гаранциите за експлоатация на малките реактори, защото започнахме да слагаме касети с Отработено ядрено гориво (ОЯГ), по периферията на зоната, в реактора за четвърта година. За ВВЕР-440 горивната кампания е тригодишна. По този начин предпазвахме корпуса на реактора от окрехкостяване и започвахме да изгаряме и натрупалия се Плутоний 239. Това означава, че защитихме нашия си интерес. После тази мярка се приложи и на други реактори от подобен тип и се оказа доста ефективна.

Йордан Йорданов е директор на АЕЦ Козлодуй през 2000 и 2001 година. Работи в централата от 1976 до 2002г. През кариерата си е бил инженер оператор, зам. началник на реакторния цех, началник на производствено-техническият отдел на 5 и 6 реактор и главен инспектор по ядрената безопасност на АЕЦ Козлодуй.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *