Какво се случва с лихвите по спестяванията и кредитите

Интересът към банковите кредити не е стихнал, независимо от икономическата обстановка, в която се намираме. Това заяви пред БНР финансовият консултант от портала „Моите пари“ Иван Стойков.

По думите му няма спад в интереса както при потребителските, така и при ипотечните кредити. По данни на БНБ за изминалата година и единият, и другият вид кредити са се увеличили, като обемът е нараснал с 10-15%, посочи експертът.
Процес на покачване на лихви има, но корекцията на лихвените нива не е толкова изразена, както при финансовата криза от 2008-2009 г., отбеляза  Стойков.

Ако в момента решим да теглим кредит, какъв процент от доходите си следва да можем да заделим? „Когато се кандидатства за кредит, това никога да не е на ръба на възможностите на клиента“, посъветва Стойков и уточни: „Месечните разходи по обслужването на кредита не трябва да надхвърлят 25-30% от доходите.“

Ако можем да си позволим определен максимален размер на вноската, да не го правим непременно, защото това подлага на риск изплащането в бъдеще, допълни той.

Коригиращите в посока нагоре лихви по депозитите банки са относително малки или средни по големина банки, поясни още Иван Стойков.

istock
istock

По думите му те са по-активни на пазара и с по-видими стъпки променят лихвите по депозитите, докато при големите банки това все още не е очевидна стъпка, за да кажем, че е започнал процес по покачване на лихвите по депозитите.

Хората, които могат да заделят средства, продължават да го правят и масивите от спестявания също растат, затова при този темп на покачване банките не отчитат нужда от привличане на още средства, за да вдигат лихвите, обобщи Стойков.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *