Как да удължим живота на батерията на смартфоните

/КРОСС/ Батериите буквално дават живот на техниката и са неизменна част от бита ни. Когато става дума за мобилния телефон например, е важно да можем да разчитаме на устройството си по всяко време и да не се налага да носим зарядното в себе си.

Производителите предприемат редица мерки в тази насока, като например Nokia X30 5G издържа до два дни, има 800 цикъла зареждане, както и опция за 33W бързо зареждане. Сега компанията зад телефоните Nokia, финландската HMD Global, споделя и няколко полезни съвета за удължаване живота на батерията.

Не зареждайте до 100%

Зареждането на телефона винаги на 100% със зарядно устройство с високо напрежение може да се отрази негативно на батерията на телефона. Дръпването на щепсела при 80-90% е по-добър вариант, а в идеалния случай винаги трябва да я поддържате заредена между 30 и 80 процента. Това ще увеличи продължителността на живота ѝ в дългосрочен план.

Изключете идентификацията на местоположението

В телефоните с Android можете да изключите напълно местоположението/GPS или да блокирате проследяването на местоположението ви от определени приложения. Това става, като влезете в Настройки > Приложения, за да проверите кои приложения използват местоположението ви и да ги изключите.

Пазете телефона от екстремни температури

Екстремно ниските температури могат да изтощят батерията на телефона по-бързо. Поддържането на телефона на стайна температура, когато това е възможно, ще гарантира, че батерията ще издържи възможно най-дълго.

Зареждайте през деня

Ако искате да запазите батерията на телефона си здрава, зареждайте я през деня, а не през нощта. Когато телефонът е оставен включен твърде дълго, батерията ще започне да се изтощава отново. Ако нивото на зареждане падне под дадения праг, определен от производителя, при включване ще се зареди отново веднага. В крайна сметка това може да ускори разграждането на батерията и да се окаже, че телефонът ви стига до 0% по-бързо, отколкото когато сте го купили. Ако все пак е неизбежно да заредите през нощта, уверете се, че устройството не е покрито, например под възглавница, тъй като това може да доведе до прегряване на батерията, което също ще влоши работата ѝ с течение на времето.

Използвайте режимите

Съществуват различни настройки и режими, създадени да ви помогнат да пестите батерията на устройствата с Android:

– Adaptive battery ограничава захранването за рядко използвани приложения.

– Battery Saver автоматично ограничава дейностите, консумиращи енергия, за да пести енергия. Можете да изберете да оптимизирате определени настройки, като например автоматична синхронизация.

– Super Battery Saver е за още по-голямо удължаване на живота на батерията – можете дори да изберете къде точно се прави икономията на енергия, така че все още да имате достъп до необходимите ключови функции.

– Включването на Dark mode на телефона също може да удължи живота на батерията през целия ден, тъй като е необходима по-малко енергия за поддържане на яркия дисплей на телефона. За да активирате този режим, влезте в Настройки > Дисплей.

Инсталирайте ъпдейтите

Инсталирането на редовните актуализации на Android може да помогне за отстраняване на проблеми с изтощаването на батерията. Понякога софтуерни грешки могат да причинят ненужното ѝ натоварване. Когато това се случи, разработчиците пускат корекции на тези проблеми чрез актуализации на операционната система. Поддържайки телефона си в актуално състояние, винаги ще разполагате с най-новите поправки на грешки, подобрения в режима на работа на батерията, както и на производителността.

Следете състоянието на батерията

Приложението My Device в актуалните модели Nokia е универсално средство за проверка на състоянието на телефона. Опростената диагностика включва състоянието на батерията, мястото за съхранение, температурата на устройството и използването на данни.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *