Как се променя имотният пазар у нас с поскъпването на ипотечните кредити?

Поскъпването на жилищните кредити в България започна в края на 2022 г. и продължи през януари и февруари тази година. Очакванията са тази година средните лихви да се повишат до 4%.Това коментира Тихомир Тошев, изп. директор на консултантската компания „Кредит Център“ в предаването „ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Експертът предупреди, че тази ситуация крие риск за купувачите на имоти и те трябва много добре да оценят предстоящото вдигане на лихвите. „В момента хората с доходи под средните се отказват да теглят кредити и излизат от имотния пазар. Това е правилното поведение, каза събеседникът. На пазара са хора с високи доходи, които имат заделени достатъчно средства – 20-30% от стойността на имота. Въпреки това тези хора също не купуват на всяка цена“, допълни той.

„Жилищните кредити в евро са малка част от пазара, но вече има банки в България, които повишиха лихвите по съществуващи заеми в единната валута“, обясни още събеседникът. Тези заеми са „вързани“ с различните ставки на лихвата Euribor. В резултат на по-високите лихви има клиенти, макар и малко, които са срещнали трудности с изплащането на месечните вноски, сподели Тошев.

Гостът коментира и ситуацията с поскъпващите жилищни кредити в Европа. „Вдигането на лихвите е основен инструмент на централните банки за справяне с високата инфлация. В Полша, Унгария и Румъния средните лихви по ипотеки са над 7%. В Унгария допълнителен фактор е обезценката на форинта“, каза той. И допълни, че България в момента е с едни от най-ниските лихви по жилищни кредити в Европа, защото повечето ипотеки в левове са обвързани със средните лихви по депозити. Това обаче ще се промени в следващите месеци – към края на годината очаквам предложения за депозити с лихва от 1,0-1,5% и това ще доведе до ръст на лихвите по кредити, уточни кредитният специалист.

Тошев припомни, че 2022 г. беше рекордна за жилищното кредитиране в България. Приключваме годината с 28% ръст на обема изтеглени кредити и с 6% ръст на броя вписани ипотеки спрямо 2021 г., каза той. Неговите очаквания са през тази година да настъпи отрезвяване за всички участници на имотния пазар, но в същото време добра и стабилна година за ипотечното кредитиране.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *