Калифорния обмисля кафенета за канабис като в Амстердам

Законопроект предлага да бъде легализирана продажбата на храни и безалкохолни напитки в заведения за търговия на дребно с марихуана

Поръчвате си сандвич, кафе и цигара с марихуана, после сядате, за да погледате музикалната програма. Това може скоро да стане реалност в Калифорния съгласно законопроект, който има за цел да промени режима за продажба и употреба на канабис в щата, пише ДПА.

Законодателството, внесено по-рано този месец в щатския конгрес, предлага да бъде легализирана продажбата на храни и безалкохолни напитки в заведения за търговия на дребно с марихуана, както и да се разреши в тях да се организират музикални изпълнения „на живо“ и събития, за които да се продават билети.

Надеждата е по този начин да се подпомогне бизнесът с продажба на канабис, който изпитва затруднения на силно конкурентния пазар, като на търговците се даде възможност да се диверсифицират подобно на прочутите амстердамски кафенета, които са се превърнали в прочута дестинации за почитателите на марихуана, посещаващи нидерландската столица.

В тези кафенета, наред с канабисните продукти, клиентите могат да купят също храна и безалкохолни напитки.

В Калифорния на местата, където се продава канабис, това е забранено, макар някои търговци да успяват да намерят „вратичка“. Търговски обект на булевард „Санта Моника“, Западен Холивуд, например предлага на клиентите си салон на втория етаж, където могат да хапнат храна, поръчана от ресторант, с който търговецът има договор, макар печалбите да отиват в ресторанта, пише ДПА.

В Лос Анджелис обаче за подобни салони не се издава лиценз и ситуацията за търговците е дори по-тежка.

Дори ако щатът разреши на търговските обекти да работят в режим, напомнящ повече на ресторант или кафене, това ще реши само част от проблемите за сектора.

Тежките данъци остават най-голямото предизвикателство за собствениците на законни магазини за канабис, разказва Робърт Соломон, съпредседател на Центъра за изследване на канабиса „Ървин“ към калифорнийския университет.

Щатският данък върху продажбите на дребно на канабис е 15 процента.

Възможността наред с марихуаната да се продават и храни и напитки би била „дребна“ промяна, по думите на Соломон. Тя обаче все пак ще допринесе за нормализиране и дестигматизация на употребата на канабис, заявява Челси Байърс, общински съветник от Западен Холивуд, която подкрепя законопроекта и сама употребява лекия наркотик.

По думите й новото законодателство би спомогнало за трансформиране на търговските обекти от стерилни, подобни на аптеки места в притегателен център за местната общност.

Важно е да се отбележи, че продажбата на алкохол в тези обекти все пак ще остане забранена.

(БТА)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *