КЗК санкционира „Лукойл“ с 67 млн. лв. за злоупотреба

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК)глобява с 67,771 млн. лв. „Лукойл България“ за злоупотреба с господстващо положение, стана ясно от съобщение на антимонополната комисия. КЗК обяви, че „Лукойл България“ е прилагала „ценова преса спрямо конкурентите си при търговията на едро с моторни горива в страната“, което води до предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията и до засягане на интересите на потребителите.

Проучването на пазарното поведение на „Лукойл“ у нас започна преди две години по искане на друга петролна компания с верига бензиностанции – „ОМВ България“, която се оплака от нарушение на конкуренцията на пазарите на горива в страната от „Лукойл България“. Впоследствие към ОМВ се присъедини „Инса ойл“, подадени са сигнали и от други участници на пазара на едро. В резултат от това проучване през ноември 2021 г. КЗК обяви, че е открила злоупотреба с господстващо положение от страна на „Лукойл Нефтохим Бургас“ и „Лукойл България“, но едва тези дни е излязла с решение за налагане на санкции.

КЗК съобщава, че е събрана огромна по обем информация от „Лукойл-България“, „Лукойл Нефтохим Бургас“, Агенция „Митници“ и почти всички големи търговци и притежатели на складове за горива. Благодарение на намесата им са предотвратили „целената стратегия на „Лукойл-България“ постепенно да завземе пазара на едро на горива“.

„По-конкретно дружеството се опитва да създаде впечатление, че наложената от него през 2021 г. нова ценова политика на търговците ще доведе до по-ниски цени за крайния потребител. Тъй като подобно поведение е добре познато на антимонополните органи на ЕС, КЗК счита, че на практика единственият интерес на господстващото предприятие, каквото без съмнение се явява „Лукойл България“, е да елиминира конкурентите си и в дългосрочен план да налага едностранно по-високи цени на потребителите. В тази връзка следва да се отбележи, че именно търговците на едро и държателите на данъчни складове са единствените, които биха могли да се противопоставят на господстващото предприятие, като оказват известен конкурентен натиск, доколкото имат възможност за внос или доставка на горива от алтернативни рафинерии“, се казва в съобщението на КЗК.

Решението на КЗК може да бъде обжалвано в 14-дневен срок.

По-късно от „Лукойл България“ обявиха, че ще обжалват в съда наложената на компанията от КЗК санкция. В позиция до медиите от „Лукойл България“ съобщават, че компанията не е съгласна с решението на КЗК. „Категорично заявяваме, че „Лукойл България“ развива своята дейност в пълно съответствие с българското и европейското законодателство“, посочват от компанията.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *