Кметът на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова и Център КВАЗАР обявиха старт на Националния план на България за изграждане на квантово-комуникационна инфраструктура

Домакин на събитието беше Националният координатор на България за изграждане на квантово-комуникационна мрежа в страната ни – Център за компетентност КВАЗАР при Института по роботика на БАН

Днес беше даден официален старт на изграждането на първата по рода си квантово-комуникационна мрежа в България, която се реализира в рамките на  европейската инициатива EuroQCI. Инициативата е насочена към изграждането на единна квантово-комуникационна мрежа на територията на целия Европейски съюз, с което Брюксел цели да се гарантира киберсигурността и комуникационния суверенитет на Европа.

Съвременните изчислителни способности на суперкомпютрите и квантовите компютри правят стандартната киберзащита все по-трудна. Това се потвърждава и от зачестилите през последните години безпрецедентни хибридни атаки в Европа, които засегнаха не само бизнеса, но и все повече държавни институции. Именно поради тази причина, през 2020 г. Европейската комисия стартира Инициативата EuroQCI, в която участват абсолютно всички държави членки на Европейския съюз.

Всяка държава – членка следва да изпълни предварително одобрен от Брюксел Национален план за изграждане на своя квантово-комуникационна мрежа, която ще защитава чувствителни данни и критични инфраструктури, чрез интегриране на квантово-базирани системи в съществуващи комуникационни инфраструктури. В последствие, всички мрежи в държавите членки следва да бъдат обединени в единна европейска мрежа, чрез интерконекторни връзки.

В България изграждането на мрежата ще се координира от Националния център за квантова комуникация КВАЗАР при Института по роботика на БАН.

В рамките на следващите тридесет месеца експертите на Центъра ще изградят пилотно две квантови трасета. С едното от тях – на територията на град София – ще се подсигуряват информационните масиви на МВР, МО, Министерство на транспорта и самата Столична община. Второто трасе ще бъде с дължина от 280 километра и ще свърже София с Гърция, като бъде доведено до граничен пункт Кулата.

Столична община, която е асоцииран партньор по Националния план, ще посочи свои центрове за големи данни, които да бъдат включени в мрежата, с което да се демонстрира как работи квантовата криптография. Екип от служители по сигурността на информацията на общината ще има възможност да бъде обучен и да стане част от „Националния център за квантово-комуникационна мрежа“ на България, който предстои да бъде структуриран по време на изпълнението на Националния план.

„Съвременните технологии внасят ново качество в ежедневните ни дейности, подобряват услугите и свързаността между хората и институциите, но в същото време поставят в риск  информацията и данните, с които разполагаме и които обменяме. Това е особено важно за чувствителните данни и критичната инфраструктура“ – каза кметът Йорданка Фандъкова при старта на изграждане на квантово-комуникационна инфраструктура в България. Тя подчерта, че за Столична община защитата на информацията винаги е била ключов приоритет и се радва, че общината ще участва в този проект заедно с Министерството на отбраната, Министерство на вътрешните работи и Министерството на транспорта. „Столична община ще бъде  първата институция извън тези в списъка за национална критична инфраструктура, която ще може да се възползва от нея, като с реализирането на Плана на територията на град София ще се осигури максимална защита на информационните системи на общината, както и ще се повишат способностите в сферата на киберсигурността“ – посочи още столичният кмет .

Фандъкова поздрави Центъра за компетентност КВАЗЕР при Института по роботика на БАН за това, че са избрани да участват в проекта и посочи, че това е висока оценка за тяхната работа, възможност за развитие и доверие. Тя благодари за съвместната работа с Центъра по компетентност КВАЗЕР със Столичната община и посочи един от пилотните проекти, по които работят заедно, а именно определяне на заливните зони на река Блато в Нови Искър. „Във  връзка с климатичните промени се налага да бъдат търсени нови, по-ефективни решения за превенция и управление на риска, основани на новите технологии“ – посочи столичния кмет.

„Квантовата криптография е една революционна, не просто иновативна технология, която използва свойствата на квантовите системи за генериране на секретни ключове. Тези секретни ключове са абсолютно случайни и от тях не може да се извлече никаква информация. Това е съвсем различно от класическата криптография, където сигурността се базира на сложни математически задачи, решаването на които отнема дълго време“ – заяви доцент Лъчезар Гергиев, който е представител на България в Борда на  EuroQCI в Европейската комисия. „При квантовата криптография разбиването на кодовете е практически невъзможно, тъй като сигурността се гарантира от свойствата на квантовите системи и принципите на квантовата физика“ – допълни още той.

Сред официалните гости на събитието бяха заместник-кметът на София г-н Генчо Керезов, зам.-директорът на БАН член-кореспондент Евдокия Пашева, академик Чавдар Руменин – директор на Център КВАЗАР, бригаден генерал Васил Събински – директор КИС-МО, генерал-майор Тодор Дочев – ректор на Военна академия „Г. С. Раковски“, Младен Петров – изпълнителен директор на Агенция „Инфраструктура на Електронното управление“, полк. Борислав Генов – началник на Института по отбрана, както и експерти на Министерство на образованието и науката, Министерство на транспорта и представители на бизнеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *