Кое е най-важното, за да бъдем щастливи?

През 1938 г. изследователи от Harvard започват продължило десетилетия проучване, за да намерят отговор на един много важен въпрос: Какво ни прави щастливи в живота?
Изследователите събират здравните досиета на 724 участници от цял свят и задават подробни въпроси за живота им на интервали от две години, разказва CNBC и добавя, че противно на това, което може би си мислят повечето хора, пътят към щастието не се крие в професионалните постижения, парите, физическите упражнения или здравословното хранене.
Най-последователният извод, който се набива на очи през 85-те години на изследването, е: “Положителните взаимоотношения ни правят по-щастливи, по-здрави и ни помагат да живеем по-дълго”.
“Социалният фитнес” – ключ номер 1 към щастливия живот 
С други думи казано, социалните взаимоотношения ни влияят физически. Забелязвали ли сте оживлението, което изпитвате, когато вярвате, че някой наистина ви е разбрал по време на хубав разговор? Или пък липсата на сън, когато имате напрежение във взаимоотношенията с половинката си?
За да сте сигурни, че отношенията ви са здрави и балансирани, е важно да практикувате „социален фитнес“, категорични са авторите на доклада, цитирани от CNBC, и предупреждават:
“Склонни сме да мислим, че щом веднъж установим приятелски и интимни отношения, те ще се погрижат сами за себе си. Но нашият социален живот е жива система и тя се нуждае от упражнения, точно както и тялото ни”.
“Социалният фитнес” изисква да направим равносметка на взаимоотношенията си и да бъдем честни със себе си за това на какво посвещаваме времето си и дали се грижим за връзките, които ни помагат да се чувстваме щастливи.
Как да оценим взаимоотношенията си 
Хората са социални същества. Всеки от нас като индивид не може да си осигури всичко, от което се нуждае. За да се случи това, човек се нуждае от други хора, с които да взаимодейства и на които да разчита.
А за да оцени социалните си връзки, всеки от нас може да се опре на седем опорни точки, посочват изследователите от Harvard, цитирани от CNBC.
Ето ги и тях:
Сигурност и безопасност: На кого бихте се обадили, ако се събудите уплашени посред нощ? Към кого бихте се обърнали в момент на криза?
Учене и израстване: Кой ви насърчава да опитвате нови неща, да рискувате, да преследвате целите на живота си?
Емоционална близост и доверие: Кой знае всичко (или повечето неща) за вас? На кого можете да се обадите, когато се чувствате зле, и да бъдете честни за това какво изпитвате?
Утвърждаване на идентичността и споделен опит: Има ли в живота ви човек, който е споделил много преживявания с вас и който ви помага да укрепите усещането си за това кой сте?
Интимност: Чувствате ли се удовлетворени от количеството интимност в живота си?
Помощ (както информационна, така и практическа): Към кого се обръщате, ако имате нужда от експертни познания или помощ при решаването на практически проблем (например засаждане на дърво, поправяне на WiFi рутер и т.н.).
Забавление и свободно време: Кой ви кара да се смеете? На кого се обаждате, за да гледате заедно филм или да отидете на екскурзия? Кой ви кара да се чувствате спокойни?
Отговорете си на тези въпроси, като мислите за упражнението като за рентгенова снимка – инструмент, който ви помага да видите под повърхността на вашата социална вселена. Не за всеки са важни всички тези категории, но преценете персонално за вас кои имат значение и се концентрирайте върху тях, съветват още учените.
Анализирайки празнотите в отговорите си, може да се окаже, че имате много хора, с които да се забавлявате, но нямате на кого да се доверите. Или пък обратното. При всички случаи обаче ще си направите полезни изводи за самите себе си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *