Кои региони са най-уязвими от изменението на климата?

Според данни, публикувани в понеделник, в Китай се намират 16 от 20-те региона в света, които са най-уязвими от изменението на климата. Някои от най-важните производствени центрове в света са изложени на риск от покачване на морското равнище и екстремни климатични условия, съобщава CNN.
Американският щат Флорида се нарежда на първо място сред най-уязвимите региони извън Китай.
Това сочи експертна оценка на специалистите по климатични рискове XDI, изготвена на база на повече от 2600 изследвани региона по света. За анализът са използвани климатични модели, както и данни за времето и околната среда, за да се оценят икономическите щети, които повишаването на температурата може да причини до 2050 г.

Проучването се основава на увеличение на температурите с 3 градуса по Целзий (5,4 градуса по Фаренхайт) до края на века, съгласно сценария, изготвен от Междуправителствената експертна група по изменението на климата към ООН.
Данните, цитирани от CNN, показват, че някои от двигателите на световната икономика са изправени пред катастрофални опасности като повишаване на морското равнище, речни наводнения и горски пожари, които също така могат да понижат цените на имотите и да възпрат инвестициите в тези райони.

Китайската крайбрежна провинция Дзянсу, която е силно индустриализирана и генерира една десета от БВП на Китай, е посочена като най-уязвимата територия в света, следвана от съседната Шандун и основната база за производство на стомана Хъбей. Застрашената от наводнения централна китайска провинция Хенан е на четвърто място.

Преместването на световното производство към Азия е довело до значително увеличаване на инфраструктурните инвестиции във вече уязвими региони в Китай, което ги прави по-податливи на въздействието на изменението на климата, казват анализаторите, цитирани от CNN, и добавят: „Инвестициите в инфраструктура обикновено се концентрират в райони, които традиционно са много рискови – речни делти, крайбрежни зони и сравнително равнинни местности.”
Най-високо класираните некитайски регион освен Флорида (10-то място) са Калифорния – 19-то, Тексас – 20-то и Ню Йорк – 46-то. Девет територии от Индия също са в топ 50.
Макар че климатът вероятно ще става все по-решаващ, когато става въпрос за определяне на потока от капитали, все още не е ясно дали промените ще възпрат инвестициите в по-уязвимите региони, казва Карл Малън, съосновател на XDI и добавя:
„Предстои много работа, за да се разбере кои райони в света са потенциално адаптивни и защитими и кои вероятно са районите, които ще видим изоставени с течение на времето“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *