Колко качествено е строителството на сгради в България?

Панелните сгради ще издържат векове, преустройствата на партерните етажи са проблем, коментират експерти

Едропанелните блокове са надеждни стоманобетонни сгради, които биха могли да функционират с векове. Те нямат точно определен срок на експлоатация – 20, 50 или 100 години. Собствениците на апартаменти трябва да бъдат спокойни, ако професионалистите в строителния процес са си свършили добре работата и ако по време на експлоатацията се полагат грижи. Това стана ясно от разговора на проф. арх. Борислав Борисов, зам.-председател на Камарата на архитектите в България (КАБ), и инж. Георги Кордов, експерт по обследване на строителни конструкции и бивш научен сътрудник в Научноизследователския строителен институт – НИСИ, в предаването „ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Панелните сгради не са рискови по отношение на земетръс, обясни Борисов. И даде пример, че в Рим има бетонни сгради, които са изградени преди много векове и в момента не представляват риск.

„В миналото цели български институти със стотици специалисти са работили целенасочено, за да се създадат напълно надеждни сгради. По време на мащабното панелно строителство в България контролът беше на много високо ниво. Ако един прекрасен проект е 100% оразмерен на земетръс, но по време на изпълнението строителят е допуснал грешки (с качеството на бетона или с връзките между панелите), които са останали незабелязани, то тогава има някакъв риск, макар и много малък.“

Борисов заяви, че произведените едропанелни елементи са с безкомпромисно качество.

Едропанелните сгради са може би най-удостоверяваните по отношение на якост на бетон, вложена армировка и спазване на нормативите, отбеляза и инж. Георги Кордов. „Изследвали сме връзките между панелите в много сгради и не сме попаднали дори на един случай, в който да сме установили проблем с тези дюбели. Няма вложени хартии и стиропор на тези места, каквито информации се появяват в общественото пространство“, добави гостът. По думите му риск би могъл да възникне от недобрата поддръжка при експлоатацията. Течовете също са много опасни за сградите, защото те могат да възникнат на покрива, по фасадите и да стигнат до основите.

„Експлоатационният период е свързан с полаганите грижи. Колкото и да е дълготрайна една сграда, ако собствениците не се грижат за нея, рано или късно ще има проблеми“, добави Борисов.

Арх. Борислав Борисов, който преди години е проектирал столичния панелен компекс „Левски Г“, обясни, че никъде в проектните и строителни книжа на едропанелните сгради няма записан срок, от който да се съди за срока за експлоатацията им. Гаранционният срок в строителството е 10 години и той се отнася за договора между строителя и възложителя на един обект. Абсолютно погрешно е да се смята, че след тези 10 години сградата вече е с изтекъл срок на годност, каза още експертът.

Двамата събеседници насочиха вниманието към преустройствата на партерните етажи в магазини, които се направиха след началото на демокрацията основно в централните части на градовете. „Попадал съм на нерегламентирани преустройства, които са извършени без проектна документация. Това е опасно, защото при засягане на строителната конструкция, обикновено се стига до намаляване на нейната носеща способност и устойчивост на земетръс“, каза инж. Георги Кордов.

„Моите наблюдения са, че тези преустройства продължават. Това е много тежък елемент за една конструкция на сграда, особено ако не е направено професионално. Проблемът може да намери решение, ако за сградите с преустройства се изработят технически паспорти, придружени с конструктивно изследване, за да се прецени състоянието на цялата сграда“, обясни гостът.

Вижте още от разговора във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *