Къде е най-сигурно да инвестираме спестяванията си

Ако сме държали пари в банка през последната година, те са се обезценили с близо 17%, според данните за официалната статистика на НСИ. В действителност ние сме обеднели с между 25% и 30% в зависимост от структурата на нашите разходи.

Банковите депозити са най-сигурните инвестиции, но те носят нулева доходност на своите притежатели, а инфлацията и увеличаващите се банкови такси и комисионни ги топят много бързо.

„Ако все пак трябва да посоча по-сигурна инвестиция, освен депозитите, бих казал инвестиционно злато във вид на ликвидни кюлчета на популярна световна рафинерия. На следващо място са имотите и земеделската земя и след това са активи като взаимни фондове, акции и други, които са свързани с по-висок риск и по-голяма доходност.“

Това заяви пред БГНЕС Стойне Василев, Председател на УС на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

През 2023 година се очаква поскъпването на стоките и услугите да се забави, но очакванията са инфлацията да се завърне към обичайните си нива от 3%-4% годишно след поне 2-3 години, посочи Василев. За да предпазим спестяванията си от допълнително обезценяване, е добре да помислим за инвестиране на свободните средства.

Българи масово са купували злато през юни

„Като най-познати активи в България, които са подходящи за защита от по-висока инфлация, са физическото инвестиционно злато и имотите. Вече има сравнително добре развит пазар на кюлчета и монети от жълтия метал“, отбеляза той. Най-предпочитани са малките кюлчета от 1 грам (цена около 130 лева) до 10 грама (цена около 1 200 лева), както и монети като Кленов лист и Австралийско кенгуру.

„Хоризонтът на държане на инвестиционното злато трябва да е минимум 5 години, за да запази то стойността на вложените в него средства”, посъветва Василев.

 

Финансовият консултант отбеляза, че другият популярен актив са недвижимите имоти. Той обаче предупреди, че те изискват доста по-големи инвестиции и известен опит и знания при покупката и отдаването им под наем. Освен жилищните имоти, у нас са много популярни за инвестиране и гаражите, които са с доста по-ниски цени и имат лесна и евтина поддръжка.

Василев обясни, че освен златото и имотите, има и много други инвестиции, в които може да вложим спестяванията ни и да получим по-висока доходност при умерен риск.

„На първо място това са взаимните фондове, които се предлагат от почти всяка банка у нас. Те инвестират в различни активи – акции, облигации, петрол, имоти и много други. Те са едни от най-достъпните инвестиции и срещу 50-100 лева на месец може да инвестираме в големи световни компании”, уточни той.

istock
istock

Василев коментира и в какво е най-сигурно да се инвестира в момента. Колкото по-сигурна е една инвестиция, толкова и доходността от нея е по-ниска.

„Банковите депозити са защитени от банките и са гарантирани от държавата и затова те ни носят почти нулеви лихви. Ако искаме да спасим спестяванията си от по-високата инфлация, ще трябва да поемем малко по-висок риск. Това не означава, че останалите инвестиции са вид хазарт и само от късмета ни зависи дали ще сме на печалба или не. Ако изберем качествени активи и сме запознати с това как функционират те, какви плюсове и минуси имат, както и рисковете, свързани с тях, имаме огромен шанс те да са печеливши”, обясни той.

 

Финансовата грамотност у нас е на средно източноевропейско ниво, като изоставаме значително от страните в Западна и Централна Европа.

 

istock
istock

„Това е едно от най-важните умения на 21 век, защото каквото и да работим, каквато и заплата да получаваме, ние работим с пари всеки ден и финансовата ни грамотност определя дали ще сме добре или ще имаме непрекъснато финансови проблеми. По-ниската финансова грамотност и непознаването на инвестициите води до това, че домакинствата у нас държат близо 70 милиарда лева в банките на нулеви лихви. Дори само част от тези пари да се вложат в по-доходни активи, ефектът ще е огромен. Разбира се, това се случва, но прекалено бавно и трудно”, обясни той.

Василев коментира, че има и добра страна на нещата, а именно че в интернет има много безплатни материали за умно управление на личните ни финанси и инвестиции.

„Всеки българин с компютър или смартфон може да повиши финансовата си грамотност. Има вече и много книги и видео курсове, написани и направени от българи, които са подходящи за ситуацията у нас. Трябват само малко усилия и свободно време”, заяви Стойне Василев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *