Лекари от София преглеждат деца в Бургас

/КРОСС/ Лекари от София ще извършват безплатни прегледи на деца в Бургас. В инициативата „Детско здраве“ тази година се включват 15 водещи специалисти с педиатричен профил от целия спектър – медицински специалности като уши, нос, гърло, неврохирургия, ортопедия и офталмология.

Програмата е създадена преди около 10 години от служебния здравен министър д-р Асен Меджидиев като целта е скрининг на заболяванията в детска възраст. Лекарите го правят безвъзмездно и с желание да помогнат на възможно повече деца. Основната мисия е да направи по-лесен достъпът до профилактиката на децата в цялата страна при това от екипа високоспециализирани лекари

Д-р Явор Пукалски, който е ортопед и травматолог, обясни, че е много важно на време да се хванат състояния като плоскостъпие или сколиоза. Те в ранна детска възраст могат да се повлияят с малко – гимнастика например.

„Неща, които малко или много се неглижират и обикновено – особено за гръбначните изкривявания – забавянето може да е наистина фатално. Вместо да минем с едни по-леки неща като спорт, гимнастика, кинезитерапия, тогава трябва вече да си мислим за корсетолечение – даже в някои редки случаи дори и за хирургично такова“, каза д-р Пукалски.

Интересът за прегледите в Бургас е много голямо – вече има около 450 записани до момента или по около 30 деца при всеки от специалистите.

бТВ, „Тази събота“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *