Любомир Дацов: Инфлация ли? Хората продължават да купуват, и то с размах

В България все още имаме добър икономически растеж, и то от порядъка на 2 – 3%, евентуално около 1,2 – 1,4% за годината ще се получи, но поне към момента не личи, че този спад ще бъде по-значителен, т.е. ние имаме достатъчно добър хоризонт, и въпреки че има някакво свиване, търсенето и потреблението продължават да бъдат достатъчно високи.

България е една от малкото държави, където инфлацията е почти напълно компенсирана, а както се развива, ще излезе, че заплатите ще имат по-висок ръст, отколкото инфлацията, тъй като заплатите няма да се върнат назад, но инфлацията може да се върне.

Това каза в интервю за БГНЕС Любомир Дацов, финансист, икономист и бивш заместник-министър на финансите (2001 – 2009 г.).

„Пазарът на труда в България, за съжаление, е много затегнат, както се казва, и възможности за конкуренция в тази сфера няма, т.е. въпреки забавянето на растежа по някакъв начин, повечето от работодателите, действат като се опитват да запазят своите работници, чакайки да мине това временно забавяне, т.е. следващите 7 – 8 месеца, и да могат да бъдат на позиция, на която да имат по-добри възможности“, отбеляза Дацов.

Любомир Дацов

Той подчерта, че инфлацията е резултативна величина, тя не е сама по себе си явление, а е следствие от различни фактори. По думите му, ако гледаме тенденциите, се вижда затихване на инфлацията, и то точно в държавите, където имаше най-сериозен енергиен удар, – точно при тях в момента вече втори пореден месец спадовете на инфлацията са значителни.

Според икономиста в България има едно особено съчетание, освен всичките външни фактори, и това е неадекватната дълго време българска политика, най-общо казано. Дацов припомни, че преди 48-ото Народно събрание да бъде разпуснато, беше приет закон за минималната работна заплата, който стимулира инфлацията с механизма, който е заложен вътре. „В България, според мен, инфлацията няма да затихне, или поне ще бъде над средноевропейското ниво още дълго време“, смята той и допълни, че тя така или иначе ще затихва, но скоростта на затихване няма да е тази, която бихме искали, освен ако не бъдат предприети някакви мерки. Икономистът, обаче, е категоричен, ясно се вижда, че никой няма желание да го направи. „При равни други условия някъде инфлацията ще бъде към края на периода 6 – 7%, а средногодишно между 8 и 10%“, прогнозира Дацов.

Цените са високи тогава, когато се свива потреблението, обяснява икономистът, – съответно тогава, когато цените нарастват, а отсреща има потребление, не може да се каже, че цените са високи. „Спрямо някоя друга държава – да, тези цени са високи, но ние сме в ситуация да говорим за високи цени, всеки да се възмущава, като едновременно няма свиване на потреблението. В някои сфери, включително в тези, за които казваме, че са с най-високи цени, има ръст на потребление, което говори, че отсреща има търсене“, съобщи той и уточни, че това търсене, естествено, не навсякъде в рамките на страната ни е еднакво.

Дацов заяви, че е факт, че основните тенденции са такива, че хората продължават да купуват и го правят с размах.

„Факт е, че в много сфери цените, за които говорим, изглеждат като по-високи, или поне тези обяснения знаем спрямо останалите страни в Европа. Но това е основно не толкова заради нещо друго, а заради липсата на добра конкуренция“, каза още той.

На въпроса какъв риск представляват за растежа на инвестициите потенциалните забавяния в изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), икономистът отговори: „Зависи как гледате. Ако смятате, че усвояването е реално, тогава рискът е голям. Но ако смятате, че и преди, и сега усвояването по този План, тези инвестиции, предвидените средства, първо, проектите са неособено ефективни и качествени, второ, няма капацитет за усвояването на тези проекти, може да издаде, че всъщност само си мислите, че ще усвоите едни пари, а де факто реалността говори за друго нещо.“

Дацов коментира, че ако погледнем нивото на инвестициите, които се усвояват от бюджета, средно между 4 и 5 милиарда лв. минават през публичния бюджет, а това, че някой може би си мисли, че е реалистично в рамките на една година да започнеш да усвояваш 14 милиарда, не изглежда нищо повече от добро пожелание или сън. „От моя гледна точка прекалено голяма внимание се отдава на този План. Аз мисля, че, първо, качеството му не е задоволително, второ, няма капацитет за усвояването на всички тези пари. Нещата са по-скоро пожелателни, така че нека да гледаме по-реалистично какво можем реално“, заключи той./БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *