Мая Манолова: Повишаването на минималната заплата на 780 лева е прах в очите на хората

/КРОСС/ 48-ят парламент беше ялов, безполезен и вреден, защото нито излъчи правителство, нито прие бюджет, нито прие законите по Плана за възстановяване и устойчивост, включително механизма за контрол на главния прокурор и Антикорупционния закон. Това каза лидерът на „Изправи се, България“ Мая Манолова в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.

С връщането на хартиената бюлетина провеждането на честни и свободни избори са били зачеркнати, а Корнелия Нинова е преминала от отбора на промяната в отбора на статуквото заедно с ГЕРБ и ДПС.

Сред постиженията на служебното правителство Манолова открои някои стъпки в социалната сфера. „Трябва да бъде отбелязано поевтиняването на горивата, което според мен е заслуга на вицепремиера Христо Алексиев, който освен това успя за първи път да накара „Лукойл Нефтохим“ да внесе 90 милиона данъци в държавната хазна, да се регистрира в България. Всъщност тези 90 милиона са повече от всички данъци, които „Лукойл Нефтохим“ е внесъл за 20 години назад. Докато Борисов беше премиер, играеше карти и мач с Вальо Златев, в хазната на влизаше и стотинка. Така че тези 90 милиона са важна стъпка напред. Те бяха насочени към поевтиняване на транспорта за уязвимите групи“, коментира тя.

Благодарение на усилията на Министерството на иновациите и растежа в момента са отворени 10 европейски програми за 20 милиарда лева и първите 1000 договора вече са сключени, посочи Манолова.

Повишаването на минималната работна заплата на 780 лева тя определи като прах в очите на хората. „Реално българите живеят с 610 лева. Европейската директива казва: не по-малко от половината от средната. С това фиксиране на минималната работна заплата реално депутатите удрят хората“, подчерта тя.

Приоритетите на „Изправи се, България“ ще бъдат насочени към работещите хора и уязвимите групи. „Те наистина имат нужда от реална защита, не просто да вдигнем с 10% минималната работна заплата, когато животът е поскъпнал над 50% за най-бедните, а справедливи доходи, които да покриват издръжката на живот. Минималната работна заплата трябва да се стреми към 1300 лева, колкото е издръжката на живот на един работещ човек, а не просто подаяния от 600-700 лева“, заяви Манолова.

Лявото обединение е задължително, а „Изправи се, България“ е една от движещите сили в него. То ще включва леви партии, организации, интелектуалци, граждански организации, инициативни комитети.

БСП вече не е лява партия, смята Мая Манолова. Загубата на 700 000 избиратели по думите й трябва да подейства отрезвяващо на ръководството на БСП и кръга около Корнелия Нинова. „Има нужда от силно ляво представителство в законодателната и местната власт. Не може в най-бедната държава в Европа, с най-голяма ножица между богати и едва оцеляващи, да няма силна левица, силно ляво представителство в парламента. БСП е пета сила, от втора се превърна в пета. Тя не е сила, тя е леснозаобиколим фактор“, коментира тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *