Министър Пулев: Над 10.5 млн. лв. ще получат 38 фирми от Област Благоевград за технологична модернизация

282 проекта са подадени от областта и по процедурата за „ИКТ решения и киберсигурност“ по Плана за възстановяване и устойчивост, одобрените се очаква да станат ясни през март

/КРОСС/ По третата процедура от ПВУ за „ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия“ ще се кандидатства три месеца, вместо два, бюджетът е 200 млн. лв.

Над 10.5 млн. лв. ще получат 38 фирми от Област Благоевград по първата процедура „Технологична модернизация“ по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) по линия на Министерството на иновациите и растежа (МИР). Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев при откриването на първия винен маршрут в България.

Заедно с министъра на туризма Илин Димитров и министъра на земеделието Явор Гечев, той посети гр. Мелник, където връчиха символично първата табела за винен маршрут на кмета на Мелник Сашо Филипов и кмета на Сандански Атанас Стоянов. Производството на вино става част от нематериалното културно наследство на страната.

От Община Сандански са одобрени 5 проектни предложения за над 2 млн. лв. за „Технологична модернизация, като първите плащания към фирмите ще тръгнат в началото на март. Бюджетът по мярката е 260 млн. лв., като в момента се сключват договорите с класираните 953 фирми. По думите на министъра, по втората процедура по линия на МИР от ПВУ – за „ИКТ решения и киберсигурност“, са подадени 282 проекта за общо 5.4 млн. лв. Очаква се през март да станат ясни и всички одобрени предложения по процедурата.

„Всички тези резултати, които можем да обявим днес пред вас, са в резултат на безпрецедентната информационна кампания, която осъществихме с моя екип. Когато влязохме в кабинета на МИР, заварихме една отворена програма с едва 4 одобрени проекта. След като за 5 месеца обиколихме страната с мобилната приемна на министерството, посетихме 28 области, срещнахме се с всички областни управители, местна власт, бизнес, организации, за да ги запознаем с възможностите за кандидатстване по процедури от Плана за възстановяване и структурните фондове на ЕС, получихме над 10 200 подадени проектни предложения по двете процедури“, заяви министърът.

По думите му, сходна е била ситуацията и с европрограмите. „Когато служебният кабинет встъпи в длъжност, заварихме 0 одобрени европрограми за 0 лева финансов ресурс. В момента на лице са 10 от 10 одобрени програми за 20 млн. лв. ресурс. По линия на МИР успяхме да осигурим средства в размер на 5 млрд. лв. по двете структурни програми – Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 (ПКИП) с бюджет 3 млрд. лв. и Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация 2021-2027 (ПНИИДИТ) с бюджет 2 млрд. лв.“, каза още Пулев.

На срещата министърът обяви и отварянето на трета процедура от ПВУ – за „ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия“ с бюджет 200 млн. лв. „Допустимите кандидатстващи по тази мярка са микро-, малки, средни и големи предприятия. В кандидатстването може да се включи и туристическият бизнес у нас. По мярката ще се кандидатства до 15 май – стандартният двумесечен срок за кандидатстване е удължен на три месеца, тъй като интересът към нея е огромен“, каза още Пулев. Безвъзмездната помощ за ВЕИ и батериите за локално съхранение на енергия може да бъде от 75 000 лв. до 1 млн. лв., в зависимост от големината на фирмата и проекта й, като финансирането от държавата е до 50%.

По думите на министъра, Министерството на иновациите и растежа започва активно да отваря процедури и по трите направления – ПВУ, ПКИП и ПНИИДИТ. Само за следващите няколко месеца стартират мерки за бизнеса за 1.2 млрд. лв.

„Поел съм ангажимент, че по най-чистия и прозрачен начин тези средства ще се разпределят, без някаква форма на политически преференции. Сега е моментът, възползвайте се“, апелира Пулев към представители на местния бизнес на срещата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *