Над 100 пъти по-скъп – колко може да струва един iPhone от 2007 г.?

На онлайн търг в неделя iPhone от първо поколение от 2007 г. е бил продаден за повече от 63 000 долара, или над 100 пъти повече от първоначалната му цена.
Наречен от организатора на търга LCG Auctions “iPhone първо издание“, апаратът никога не е бил отварян, посочва CNN.
Оригиналният iPhone от тази модификация струваше 599 долара и предлагаше на първите потребители на Apple 3,5-инчов екран с 2-мегапикселова камера, 4GB или 8GB памет, достъп до интернет и iTunes. Той нямаше магазин за приложения, работеше в 2G мрежа и беше ексклузивен за мрежата на AT&T, припомня още новинарската агенция.
Онлайн наддаването започва по-рано този месец на цена от 2500 долара. Според уебсайта на LCG за него е имало общо 27 наддавания, а Марк Монтеро, основател на LCG Auctions, коментира пред CNN, че за модела от първо поколение са се борили 10 купувачи. В крайна сметка победителят е „физическо лице от САЩ“.
Иначе, собственик на версията с 8 GB е била художничката на козметични татуировки Карън Грийн, която го получава като подарък, но дори не го отваря. Тя разказва за това в предаване, наречено „The Doctor & The Diva“ през 2019 г., в рамките на което професионален оценител му поставя цена от 5000 долара, припомня още CNN.
Друг неотварян iPhone от първо поколение като този на Грийн е продаден за над 39 000 долара, отново от LCG Auctions, на търг, който приключва през октомври.
Дали тази цена си заслужава? За едни – да, за други – не. Но е факт, че iPhone промени начина, по който милиарди хора по света общуват, извършват плащания, вършат работата си, правят снимки и дори се събуждат сутрин. Той промени из основи десетки индустрии и даде живот на много други.
През 2007 г., говорейки на годишното изложение Macworld на Apple, тогавашният шеф на компанията Стив Джобс открива презентацията си с думите: „Днес заедно ще напишем история“. Той определя новия смартфон като „революционен мобилен телефон“, който ще включва iPod, телефон и нещо, което тогава нарича „интернет комуникатор“.
„Това е истинска революция!”, казва Джобс през 2007 г. И към днешна дата знаем – историята потвърди неговите думи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *