Не избираме сами къде да трупаме пари за втора пенсия

Само 8851 човека през миналата година са избрали сами и са подали заявление къде да се трупат парите им за втора пенсия. Това показват данните на Управление “Осигурителен надзор” на Комисията за финансов надзор.

Общо 94 777 българи е трябвало да започнат да се осигуряват задължително в универсалните пенсионни фондове, но 90,66% от тях са били разпределени служебно или това са 85 926 души, показват данните на КФН.В 3 месечен срок от сключването на първия трудов договор или ако човек започне самостоятелен бизнес и се налага да се самоосигурява, е задължен да започне да внася осигуровки за втора пенсия в универсален пенсионен фонд. За целта трябва да подаде заявление за участие в УПФ (заявление за участие) до дружеството, управляващо избрания от него фонд. В случай че не подаде заявление или го направи след посочения срок, ще бъде служебно разпределен на случаен принцип.

Служебно се разпределят лицата, за които е възникнало задължението да се осигуряват в универсален или професионален пенсионен фонд и които не са подали заявление за участие в предвидените за това срокове или са подали заявления за участие в повече от един фонд от съответния вид.

 

istock
istock

 

През 2022 г. във фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване служебно са разпределени общо 96 433 лица, от които 85 926 лица в универсалните фондове и 10 507 лица в професионалните фондове. В професионалните пенсионни фондове заявление са подали само 1375 човека от общо 11 882, които  е трябвало да започнат да се осигуряват в професионален фонд  за пенсия. В професионален пенсионен фонд задължително се осигуряват за пенсия хората, работещи при условията на първа и втора категория труд.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *