Община Свищов е готова да заеме своето място в изграждането и управлението на индустриална зона, с която да привлече инвеститори

Интервю на кмета на Свищов д-р Генчо Генчев за БТА:

 

Община Свищов е готова да заеме своето място по отношение на изграждането, управлението и мениджмънта на индустриална зона, с която да привлече инвеститори. Това каза в интервю за БТА д-р Генчо Генчев, кмет на Свищов, който участва в международния форум, организиран от Българската агенция за инвестиции (БАИ) в Истанбул миналата седмица.

„Имахме възможността да посетим една от най-старите индустриални зони Бирлик, да се запознаем с производствата на територията й, с начина на управление на зоната. Разговаряхме с няколко фирми и представители, насочени към производство на електрически елементи за автомобилостроене и за климатизация, както и за домакински уреди. Разменихме контакти и набелязахме своите мерки. Дадохме послания за начина, по който искаме да си сътрудничим и се надяваме да намерим общ език, за да привлечем инвеститори на територията на Свищов“, каза кметът.

Той посочи, че форумът в Истанбул е преминал на изключително високо ниво по отношение на цялостната организация и представянето на БАИ. Кметът съобщи, че по време на модула за здравеопазването и балнеологията са били презентирани находищата на минерални извори в Община Свищов. „Това предизвика много голям интерес в областта на здравния туризъм, балнеологията и рехабилитацията, и общината представи новия си водоизточник, който се намира непосредствено до самата индустриална зона“, каза още д-р Генчев.

 

Следва пълният текст на интервюто:

– По какъв начин според Вас премина Международният бизнес форум, организиран от Българската агенция за инвестиции с акцент върху автомобилостроенето и здравеопазването?

– Форумът премина на изключително високо ниво по отношение на цялостната организация и представянето на БАИ.

– В България развиват дейност много турски компании. Как според Вас страната ни би могла да привлече още турски инвеститори?

– Имахме възможността да се срещнем със собствениците на най-големите турски компании, инвестирали в България още от 1993 г. и виждаме, че интересът към българската страна е изключително голям. Това е доказателство, че България е създала среда за турските инвеститори. Самите ние бяхме свидетели, че тези бизнесмени призоваха техните колеги да инвестират в България. У нас има благоприятна среда за този процес, който могат да извървят заедно с БАИ и въобще с държавата.

– Какви индивидуални срещи проведохте в рамките на форума?

– Участвахме в няколко модула. На първия модул се запознахме с това, което търси турският бизнес като развитие в България. Вторият панел бе за автомобилостроене, а третият за туризъм и здравеопазване. Проведoхме срещи с представители на една от най-големите болници в областта на здравеопазването – Медипoл, като имахме възможност да се запознаем с начина на организацията на здравеопазване в Турция, с начина, по който се води политика по отношение на обезпечаването с медицински кадри за тези лечебни заведения, които не са малко на територията на страната. Също така разбрахме от тях, че съвсем скоро в София ще бъде разкрит център за консултиране и насочване на пациенти. Имахме възможността да се срещнем с мениджърите на Медипoл и да разговаряме за бъдеща съвместна работа. От наша страна предстои да изготвим предложенията си за партньорство, които ще бъдат с различна насоченост, да ги отправим към Борда на директорите на Медипoл и оттук нататък зависи от двете страни по какъв начин бихме си взаимодействали най-вече в полза на нашите граждани за предоставяне на по-качествени медицински услуги.

Проведохме и редица срещи с инвеститори. Имахме възможността да посетим една от най-старите индустриални зони Бирлик, да се запознаем с производствата на територията й, с начина на управление на зоната. Разговаряхме с няколко фирми и представители, насочени към производство на електрически елементи за автомобилостроене и за климатизация, както и за домакински уреди. Разменихме контакти и набелязахме своите мерки. Дадохме послания за начина, по който искаме да си сътрудничим и се надяваме да намерим общ език, за да привлечем инвеститори на територията на Свищов. Нашият град прави първата си крачка по отношение на индустриалните зони. Както спомена и министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, предстои отварянето на мярка за изграждането на индустриални зони на територията на България. Община Свищов е готова да заеме своето място по отношение на изграждането, на управлението и мениджмънта на една такава индустриална зона, с която да привлече инвеститори.

Убеден съм от срещите, че Турция е наистина една развита страна по отношение на индустрията, сигурен партньор и инвеститор, който инвестира не само за момента, а с много дългосрочни планове по отношение на инвестицията. Те много ясно подчертаха, че искат да имат гарант за своята инвестиция и водещите компании няколко пъти споменаха, че гарантът е в лицето на държавата и институциите, които са на територията на България.

– С какво е привлекателна Община Свищов конкретно за турските инвеститори?

– На форума по време на модула за здравеопазването и балнеологията Община Свищов презентира своите находища на минерални извори. Това предизвика много голям интерес в областта на здравния туризъм, балнеологията и рехабилитацията, и общината представи новия си водоизточник, който се намира непосредствено до самата индустриална зона. Планира се да може да бъде изградена инфраструктура, която да служи за рехабилитация и лечение на опорно-двигателната система.

– Какво развитие очаквате след форума в Истанбул?

– Смятам, че Свищов дава сериозна заявка за привличане на инвеститори – дали с производство, дали с природното богатство, което имаме на територията на града. Искам да отбележа, че беше изключително полезна срещата ни с посланик Ангел Чолаков, за да се запознаем с това какво търси бизнесът в Турция.

Предстои ни много работа от страна на общинското ръководство и администрация – да подготвим своето портфолио, за да можем оттук нататък да осъществяваме връзки и контакти. Посланик Чолаков ни предоставя един транспарант на оградата на посолството, с който да представим Свищов. Това е изключително добра реклама за всички онези, които искат да посетят България и в частност нашия град. Също така отправихме покана към посланика да ни гостува – да го запознаем на място с намеренията си и с молба да изнесе публична лекция за възможностите за международен обмен.

Набелязахме и мерки за побратимяване на Свищов с турска община, с която да си партнираме – в областта на висшето образование, на медицината. Досега Свищов няма побратимен град.

Изключително полезно беше посещението ни на този изключително голям и престижен форум, който беше организиран от Българската агенция за инвестиции и министерства. Неслучайно през дните на форума присъстваха български министри, подписаха се меморандуми за партньорство и аз се надявам, че тези документи ще донесат успех както за България, така и за Свищов.

Дадохме началото на нещо ново за града ни. Свищов е една от общините, която тепърва ще вървят към икономическо развитие, тъй като в годините сме загубили изключително много в тази насока. Надяваме се, че това, което правим – и с Българската агенция за инвестиции, и с Министерството на икономиката и индустрията, и с Министерството на иновациите и растежа; с възможностите, които ни предоставят оперативните програми на Европейския съюз, е наистина да дадем начален старт на икономиката на град Свищов.

Искам да изразя своята благодарност към Богдан Богданов от Българската агенция за инвестиции за поканата за този форум, на представителите на министерствата, с които бяхме заедно, на посланик Чолаков, който беше наистина неотлъчно до нас. Очаквам отново да се срещнем с нашите турски партньори и приятели на следващия форум, който ще се проведе на 16 февруари в Бургас.

 

Източник: https://www.bta.bg/bg/news/economy/398440-obshtina-svishtov-e-gotova-da-zaeme-svoeto-myasto-v-izgrazhdaneto-i-upravlenieto

Пресфото – БТА, снимка: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *