Официалната статистика потвърди, че цените на жилищата във Великобритания падат

Цените на жилищата във Великобритания се понижиха за първи път от над година, тъй като скокът на лихвите по ипотечните кредити охлажда търсенето на пазара, съобщава Bloomberg.

Средната цена на жилищата в страната падна до 294 329 паунда (355 370 долара) през декември, което представлява спад от 0,4% спрямо предходния месец, показват данни на британската статистическа служба. Въпреки това обаче цените на жилищата все още са с 9,8% над тези от същия месец на 2021 г.

Новите изчисления показват, че ценовият растеж се охлажда за втори пореден месец през декември.

Новите данни подкрепят доказателствата за тежестта върху цените на пазара, която оказват по-високите разходи по заемите, като броят на одобренията за ипотечни кредити също пада до най-ниското си ниво след пандемията от коронавирус.

Лихвите по ипотечните кредити се понижиха след злополучния план за намаляване на данъците на бившия премиер Лиз Тръс през септември, но все още остават много по-високи, отколкото бяха преди Английската централна банка (АЦБ) да предприеме поредица от повишения на лихвените проценти преди повече от година.

„Цените на жилищата се поддават на повишените лихви по ипотечните кредити“, коментира Габриела Дикенс, британски икономист в Pantheon Macroeconomics. „Ударът върху достъпността за купувачите през последните няколко месеца от по-високите лихви по ипотечните кредити започна да натежава по-силно върху цените на жилищата през декември“, добавя тя.

Месечните спадове на цените на жилищата бяха отчетени в по-ранни проучвания през последните месеци. Но данните на статистическата служба представляват първият официален месечен спад относно имотния регистър от октомври 2021 г., когато приключиха правителствените пандемични данъчни облекчения за купувачите на жилища.

Прогнозите очертават спад в цените на жилищата през 2023 г. Средният ипотечен лихвен процент, фиксиран за първите две години, нарасна до 14-годишен връх от 6,65% през октомври. Сега той е малко под 6%

Жилищните цени отчитат най-голям спад в Югозападна и Източна Англия, като нарастват в Източен Мидлендс, Югоизточна Англия, Йоркшир и Хъмбър. Цените остават непроменени в Лондон.

„Очакваме цените да продължат да се свиват в краткосрочен план“, изтъква Барет Купелиан, икономист в PwC, добавяйки: „Част от този ефект ще бъде смекчен от силния ръст на заплатите, който е ключов двигател на активността на пазара“.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *