Пеканов поряза зелената сделка, стъжни живота на еврочиновници

Страната ни не може да изпълни поетите ангажименти за намаляване на вредните емисии във въздуха, обяви вицепремиерът Атанас Пеканов, цитиран от БНР.

Той потвърди, че вече е започнала работата за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в частта за енергетиката. Решението за това бе взето от 48-ото народно събрание.

„Министерството на енергетиката, Министерството на околната среда и водите, както и социалните партньори работят по това България да изготви в унисон с решението на парламента обосновано искане за въглищните централи. Нашата позиция е, че в момента ние не можем да изпълним намаляването на емисиите – нито за миналата година, която вече премина, нито за текущата година поради текущата енергийна ситуация“, каза Пеканов.

Той бе скептик, че до края на март ще успеем да предоговорим условията в глава „Енергетика“. Парламентът задължи преговорния екип да „предприеме всички необходими действия“, за да отпадне поетият ангажимент за намаляване на въглеродните емисии от производство на електроенергия с 40% до края на 2025 г., взимайки изходните нива от 2019 година.

Нова телевизия припомня, че екип на Генерална дирекция „Регионална и селищна политика“ на Европейската комисия (ЕК) от днес е на посещение в България по покана на българските власти. Делегациятае водена от София Алвеш, директор на дирекция „Изграждане на административен капацитет и изпълнение на програми ІІ“, и Анес Монфре, началник на отдела „България, Унгария и Словения“, които отговарят за изпълнението на Споразумението за партньорство и програмите, съфинансирани от Европейския фонд за регионално развитие, Кохезионния фонд и Фонда за справедлив преход в няколко държави, включително и България.

 standartnews.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *