Пенсиониран самолет се превърна във вила. Нощувката струва 7000 долара

Всички сме заспивали в самолет. Но тук не става дума за болезнена дрямка на тясната седалка на лоукост полет, която сякаш е създадена от Инквизицията с цел средновековни мъчения. Първо, не е никак евтино. И, второ, очаква се преживяването да е незабравимо.
Две бани, открит басейн, луксозно оборудване, паркоместа. Така изглежда днес пенсиониран пътнически самолет Boeing 737, разказва CNN.
След като е слязла от небето машината не се е запътила за разглобяване за части, а е била купена от бизнесмена Феликс Демин.
Днес представлява луксозна вила, намираща се на пешеходно разстояние на един от плажовете на остров Бали.

„Мислех си, че е възможно да го превърна в уникален обект и реших да е вила за гости“, казва Демин и добавя, че при търсенето на машина е попаднал на двайсетина за продан в Индонезия.

След като го купува се оказва, че една от най-трудните задачи е транспортът. Днес самолетът е „кацнал“ на скала над плажа, но за преместването му са били необходими големи усилия.
„След консултация с Boeing решихме, че трябва да го разглобим. Наложи се да разхлабим 50 хил. болта“, разказва Демин.
Цялото планиране на операцията отнема месеци, а самото преместване – пет дни. Включват се два крана, огромна платформа, екип специалисти и полиция за ескорт на необичайния товар.
„В Бали пътищата са доста тесни, а над тях висят много кабели. Няколко души се занимаваха само с това да повдигат кабелите, за да не ги скъсаме“, разказва Демин.
Така два крана и 50 хил. разхлабени болта по-късно машината е преместена, но трябва да бъде сглобена отново, т.е. още 50 хил. болта, ама вече в обратната посока. Новите собственици премахват почти всичко от вътрешността и започва оборудването ѝ.
„Исках всеки да реагира с „Уау“ на всеки миг, прекаран на това необичайно място“, казва Демин.

В самолета-къща се влиза по стълба, която минава покрай крилото към централния вход. Вътре има всекидневна с бар, диван и стъклен портал, както и две спални. Някогашната пилотска кабина е превърната в голяма баня с прозорци, през които може да се види какво става „зад борда“. Отвън вилата има кътче с чадъри и шезлонги.

Този уникален проект събира все повече внимание в социалните мрежи. Хорското любопитство води и до някои неприятни инциденти.
„Един ден заварих оградата изпочупена, а върху самолета се бяха качили около 150 души“, казва Демин. Друг път парапланерист скочил от крилото на машината. Въпреки че според собственика машината е обезопасена, а мястото й е внимателно подбрано, за да не създава рискове, все пак кадрите на ходещи по крилото й хора на тази височина са притеснителни.
Демин казва, че на ръба на скалата е монтиран стъклен парапет. Същото е направено и за крилото над пропастта, макар че кандидатите да свършат тази работа не били много.
Очаква се вилата-самолет да заработи през април. Нощувките вече са разпродадени. Цените тръгват от около 7 хил. долара на вечер. В местна валута тази цена изглежда още по-страшна – две нощувки в началото на май струват над 188 млн. рупии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *