Петльовден

Петльовден е български народен празник, обичай с регионално разпространение. Чества се главно в източнобългарската етническа територия – от Одринско и Лозенградско, до Добруджа. Празнува се на 20 януари (нов стил) или на 2 февруари (стар стил).

Приеман е като мъжки празник за стимулиране на плодовитостта на момчетата; на някои места е разглеждан и като мъжки аналог на обичая Бабинден, а според някои изследователи, е наследник на древен славянски празник в чест на лова и пчеларството, на който се приема новата генерация ловци[1].

Петльовден е! ᐉ Новини от Fakti.bg - България | ФАКТИ.БГ

Празникът е познат под различни имена, което се дължи на съвпадането на датата на неговото честване с датата на християнския празник, почитащ паметта на Св. Евтимий Търновски.

Самото название Евтимовден почти не е регистрирано за сметка на неговите производни: Евтимя (Котел); Ихтим, Ихтимя, Хетим с. Голица); Ихтиман (Карнобат и околните села), Евтимиювден и подобни (селата РишАлександровоВеселиновоБогдановоЖребино и др.). Името Петльовден се употребява главно в селата Голица, ВенелинГенерал КантарджиевоКичево и др.). В Карнобатско е познат и като ПетеларовденПетлешковден – в някои бургаски села (ПрисадЗидарово); Петелковден (Падина и др., Варненско); Петловден (Котел и околните села). Някъде (селата ДеветакДеветинциЖелезник и др.) празникът е наричан и Св. Черна, тъй като там се коли задължително черен петел.

Петльовден – ритуали за здраве на мъжката челяд - Да си припомним…

В Котленско и Карнобатско празникът е по-познат с имената, производни от Евтимий, докато във Варненско и т. нар. вайковски села (Голица, Козичино и др.) с производните от Петльовден.

Според теренните наблюдения на изпълнявания в българската територия обичай, той може да се раздели на два варианта, които имат известни отлики един от друг. Единият е условно нареченият Котленско-Карнобатски вариант (изпълняван в посочените области, както и в някои части на Североизточна България, Добруджа и др.), а другият – Вайковски вариант (отново условно наименование), изпълняван в селата населени с т. нар. вайковци.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *