Писмо от 1916 г. пристигна на адреса след 100 години

Често у нас се чуват обвинения към качеството на услугата на Български пощи. Ако и вие сте от тази група хора, която недолюбва пощенските услуги в България, то тогава вижте тази история.
Според CNN изпратено през февруари 1916 г. писмо е пристигнало на посочения адрес в Хамлет Роуд, южен Лондон след 100 години. За голямо недоумение на настоящите обитатели.
„Забелязахме, че годината върху плика беше ..16. Така че си помислихме, че е 2016 г.“, разказва Финлай Глен пред CNN. След това обаче той забелязава, че на печата е изобразен крал, а не кралица, което изключва възможността това да е годината на подаване.
Глен разказва пред CNN, че писмото е пристигнало на адреса преди няколко години, но едва наскоро той решава да се допита до местното историческо общество, за да може то да бъде допълнително проучено.
В крайна сметка става ясно, че на плика има марка от 1 пенс с главата на крал Джордж V. Писмото е изпратено в разгара на Първата световна война – повече от десетилетие преди раждането на кралица Елизабет II.

След като разбира, че писмото може да представлява интерес от историческа гледна точка, 27-годишният Глен го носи в местното списание Norwood Review.

„Като местен историк бях изумен и се зарадвах, че можех да  се запозная с подробностите в писмото“, казва Стивън Оксфорд, редактор на списанието, цитиран от CNN.
“До моята скъпа Кейт” 
Писмото е адресирано до „моята скъпа Кейти“, която според Оксфорд е била съпруга на местния магнат на марки Осуалд Марш. То е написано от Кристабел Менел, дъщеря на търговеца на чай Хенри Тък Менел, докато семейството ѝ е на почивка в Бат, Западна Англия. В писмото Менел пише: „Тук съм много нещастна, с много тежка настинка.“
По онова време тази част на южен Лондон е средище на бизнеса. „Много богати хора от средната класа се преместват в района в края на XIX век“, казва Оксфорд пред CNN.
По думите му Осуалд Марш, който някога е населявал имота на Хамлет Роуд, „е бил високо ценен търговец на марки, който често е бил призоваван като свидетел-експерт в случаи на измами“.
Но въпреки че изпращачите и адресатите на това вековно писмо вече са ясни, остава загадката как то е пристигнало чак сега в апартамента на Глен.
„Подобни инциденти се случват много рядко и ние не сме сигурни какво се е случило в този случай“, казва говорител на Кралската поща в изявление пред CNN. „Оценяваме, че хората ще бъдат заинтригувани от историята на това писмо от 1916 г., но не разполагаме с допълнителна информация за това какво може да се е случило.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *