Политолог:Очаквам шарен парламент

/КРОСС/ Ако слушаме заявките на партиите от кампанията, която ще стартира официално съвсем скоро, би трябвало да имаме правителство. Започнаха обаче уговорки как това няма да стане. Това каза политологът Любомир Стефанов в „Събуди се“ по Нова телевизия.

С промените в изборното законодателство партиите създават предпоставки за усложнени избирателни протоколи, а това е предпоставка за сгрешени протоколи. „Избирателния кодекс сме го ремонтирали 27 пъти, откакто сме го приели – това е пълен абсурд! Не можем да решим какъв проблем искаме да разрешим на ниво избори. Дебнем се да се хванем във всичко или има някакъв структурен или функционален проблем, който като го решим, го отмятаме и повече не се връщаме към него“, коментира той.

Нарастващата апатия към изборния процес се дължи именно на използването на тази тема от политическите партии, смята Стефанов.

„Вредно е партиите да говорят, че тези избори са загрявката за вот наесен. Това демотивира и избирателя“, коментира политологът.

Политологът очаква шарен парламент. „Ако гледаме данните на социолозите, би трябвало да влязат поне пет партии, всичко зависи от кампанията, която ще се направи. Видяхме предизборни коалиции, можем да станем свидетели и на уговаряне на следизборни такива“, добави експертът.

Голяма част от политическите сили се обединяват около това, че основните проблеми за страната са еврозоната и „Шенген“. Общото политическо говорене обаче изморява избирателите, които искат да чуят конкретни секторни политики.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *