По предложение на кмета Йорданка Фандъкова и кмета на район „Слатина“ Георги Илиев отваря врати Център за енергийна ефективност

Гражданите ще получават информация онлайн и на място за подготовката на документи за кандидатстване за енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради
„От утре, 28 февруари, отваря врати Център за енергийна ефективност – София. Целта е да подпомогнем етажните собствености и да бъдем полезни на гражданите при подготовка на своите проекти за кандидатстване по Програмата за енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради към Плана за възстановяване и устойчивост. Енергийната ефективност е най-важната мярка за намаляване на потреблението на енергия и емисиите от СО2, затова е нужно максимално много сгради да бъдат обновени и да постигнем ефект за целия град.“ Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на Център за енергийна ефективност – София.

Създаването на Центъра бе одобрено на 26 януари 2023 г. от Столичния общински съвет по предложение на кмета на Столична община и кмета на район „Слатина“. Центърът има за цел да подпомага собствениците на обекти в многофамилни жилищни сгради по Процедура BG-RRP-4.023 „ПОДКРЕПА ЗА УСТОЙЧИВО ЕНЕРГИЙНО ОБНОВЯВАНЕ НА ЖИЛИЩНИЯ СГРАДЕН ФОНД“ за устойчиво енергийно обновяване на националния сграден фонд.

На откриването присъстваха и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Георгиева, кметът на район „Слатина“ Георги Илиев, секретарят на Столична община Венера Милова.

Сградата, в която се помещава Центъра за енергийна ефективност, се намира ул. „Съединение“ № 7 в кв. “Гео Милев“. Във времето от 12:30 до 19:30 ч. екип от 6 души, експерти, ще обслужват хората както онлайн, така и на място. На сайта на Столична община също е отворена специална рубрика, в която гражданите имат възможност да получат информация.

За удобство на кандидатите Центърът ще обслужва гражданите и онлайн на телефон 02 987 53 67, както и по електронен път на ел. поща [email protected] . На сайта на Столична община https://www.sofia.bg/en/support-for-energy-renewal желаещите могат да намерят информация за Програмата.

„Чрез откриването на Центъра се включваме в реформата, която е предвидена от Министерство на регионалното развитие и благоустройството, за обслужване на гражданите на едно гише“ – посочи също кметът Фандъкова.

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Георгиева посочи, че по Програмата могат да кандидатстват сдружения на собствениците в два периода – до 31 май, където безвъзмездната финансова помощ е 100%, а след това до края на годината за 80% безвъзмездна финансова помощ. „Откриването на Центъра идва в много важен момент, за да подкрепи гражданите в настоящия период на кандидатстване, но и да ги вдъхнови да подготвят своите проектни предложения при следващи програми, финансирани от Европейския съюз“, посочи тя.

Сградата на Центъра е предоставена от район „Слатина“. Район „Слатина“ има успешен опит от предишната Национална програма, като сега идеята ни е да помогнем на повече граждани да кандидатстват успешно“ – каза кметът на „Слатина“ Георги Илиев.

Сградата е разположена на комуникативно място, в близост преминават автобусни линии №№ 9, 120, 305 и 413, както и трамвай № 20.

В Центъра гражданите ще могат да получат информация за изискванията за кандидатстване, техническа помощ за попълване на заявления за кандидатстване, справки и необходими документи, издавани или съхранявани от съответните райони. Ще се предоставя техническа помощ, както и информация за подаване на документи до районните администрации на Столична община.

„По Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в София са обновени 131 сгради, а в процес на изпълнение са 7. Хората оцениха ползите от обновяване на сградите. Надяваме се да можем да помогнем на повече етажни собствености, които да подготвят документи или да адаптират своите проекти по новата Програма“ – посочи също столичният кмет.

 

 

 

 

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *