Представителен форум на Европейската група за териториално сътрудничество HELICAS се проведе в УНСС

Научна конференция на тема „Териториалното трансгранично сътрудничество в Югоизточна Европа, институционалното осигуряване и ролята на финансовите стимули“ се проведе на 18 февруари 2023 г. в УНСС. Форумът се организира от Европейската група за териториално сътрудничество HELICAS (Holistic Efficient Local Initiatives for Cooperation and Synergies) под домакинството на УНСС и в него участваха над 200 души – членове на европейски институции, представители на университети, общини от Гърция и България, неправителствени организации. Участниците отчетоха, че това е първият толкова голям и сериозен форум по темата за териториалното трансгранично сътрудничество в Югоизточна Европа.

проф. Димитър Димитров

„Много е важно да се развива териториалното сътрудничество между България, Гърция и Северна Македония и ние сме изключително щастливи, че УНСС е домакин на този изключителен форум, който разглежда проблема от всички аспекти. Нашият университет може да работи и си партнира с държавната и местната власт, с други университети в България и в чужбина, както и с бизнеса. УНСС има изградени традиции в партньорството. Заедно с други водещи европейски университети в областта на икономиката и социалните науки, общо 9 университета, създадохме ENGAGE.EU – една от избраните университетски мрежи. Искаме нашите студенти да се възползват от това, че са европейски студенти“, каза в приветственото си слово ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, който е и вицепрезидент на HELICAS.

Директорът на HELICAS EGTC Янис Анастасиадис, който е и основният инициатор на конференцията, акцентира върху необходимостта от колаборация между общините, държавата, областната управа и неправителствените организации с цел постигане на по-добро трансгранично сътрудничество.

Бившият премиер на Гърция Георгиос Папандреу, който в момента е председател на под-комисията за демокрация към Съвета на Европа и член на Европейския парламент, беше гост в първия панел „Значението на трансграничното сътрудничество на под-националните участници за поддържане на мира и стабилността в Югоизточна Европа и Западните Балкани“. Той отбеляза, че за първи път се провежда толкова голям форум по темата за трансграничното сътрудничество и благодари на ректора на УНСС за домакинството. „За да има добър диалог между Гърция, България и Северна Македония трябва да има искреното  желание на самите граждани да работят заедно. Нашият район е преживял много през последните 200 години, но сега ни обединява Европейския съюз, ние изповядваме общи ценности, обща визия за бъдещето, живеем в мир и спазваме правилата. Затова трябва да създадем Европейски съюз на гражданите, Европейски съюз, който е зелен, справедлив и дава възможност на всички граждани еднакви права, да направим едно общество на мира, на демокрацията. Заедно можем да правим чудеса“, каза големият гръцки политик, който освен министър-председател на Гърция е бил министър на образованието и на външните работи. Георгиос Папандреу.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *