Промени ли се звездната игра в НБА?

Перфектен мениджмънт и страхотни маркетингови решения, както и няколко легендарни съперничества в последните 40 години превърнаха Националната баскетболна асоциация (НБА) на САЩ в глобален феномен, който генерира милиарди долари годишно. В последните години качеството на мачовете в редовния сезон обаче пада значително. Това мнение в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria изрази спортният журналист Камен Алипиев.

„Звездният уикенд загуби голяма част от своя блясък, защото на практика той представлява три почивни дни за играчите, които отиват да се забавляват, а не да се състезават“, смята той.

За пример спортният коментатор даде Мача на звездите на Националната футболна лига преди две седмици. „По време на така нареченият Pro Bowl – мачът се превърна в една страхотна лигня, защото играчите дори не играеха full contact американски футбол, а така нареченият touch – само се докосваха“, посочи Алипиев, но е категоричен, че това не означава, че хората, които гледат баскетбол и не са специалисти не се забавляват.

Журналистът съобщи, че НБА е многомилиарден продукт и преди броени часове е подписана нова сделка в Китай, която осигурява допълнително медийно внимание, включително чрез излъчване на съдържание, създавано от китайски фенове в платформи, свързани с AliExpress.

Той обясни, че лигата се развива по много начини, но качеството в редовния сезон е спаднало много, защото се играят 82 мача, които според него, служат основно за продажба на повече билети и рекламни артикули, както и на бира и сандвичи в залите.

„Съвсем различно е нивото в Евролигата например или в Националната колежанска атлетическа асоциация. Тези лиги предлагат много по-истински баскетбол, където треньорите имат много повече участие и има много повече тактика“, смята той.

В коментар дали икономическите ползи са променили играта Алипиев посочи, че според него това не е основната причина, а по-скоро многото пари карат играчите да не гледат толкова сериозно на нея. „Суперзвездите са водещи, а не треньорите. В много мачове има атрактивни отигравания, но не и тактика. Вече не се търсят победи през сезона, както в отборите, в които играеше Майкъл Джордан“, каза още спортният коментатор.

Той смята, че играчите, получавайки високи заплати, гледат малко по-несериозно на целия процес и според него това е негативна промяна. Алипиев коментира, че интересът към суперзвездите, а не към треньорите, измества „малко погледа от чистия хубав баскетбол, който специалистите искат да гледат. „Има много мачове в редовния сезон, в който се отиграва с много забивки, но чисто като конкуренция няма кой да направи впечатление“, заяви той.

Кои легендарни баскетболни играчи оставиха незабравими примери в битката за точки и титли? Превърна ли се баскетболът в съвременно изкуство? Кои са новите звезди на асоциацията и кои са най-важните постижения в спорта? Има ли приемственост в НБА? Къде играчи като Майкъл Джордан проявяват благотворителност?

Гледайте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да намерите тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *