Проф. Димитров връчи на Валдис Домбровскис почетното звание „Доктор хонорис кауза на УНСС“

На тържествена церемония в аула „Максима“ на университета ректорът проф. д-р Димитър Димитров удостои с почетното звание „Доктор хонорис кауза на УНСС“ Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия (ЕК) по въпросите на икономиката в интерес на хората.

Званието се присъжда на Валдис Домбровскис за значителния му принос към изграждането и укрепването на Икономическия и паричен съюз на Европейския съюз, за засилване на международната роля на еврото, търговската политика на Европейския съюз и икономиката в интерес на хората.

За нас Вашето звание има особена символична стойност. Неоспорим е вашият принос за финансовата стабилност на Европейския съюз. Вашата кариера и изпълнителното управление на най-важния изпълнителен орган на ЕС, който носи цялата отговорност за изготвянето на предложения за ново европейско законодателство, а също така привежда в изпълнение решенията на Европейския парламент и на Съвета на ЕС, са доказателство, че от създаването си преди повече от век до днес, УНСС удостоява с тази титла, смели визионери, личности с доказан обществени принос и воля за промяна“, каза проф. д-р Димитър Димитров. Ректорът огласи решението на Академичния съвет за удостояване на Валдис Домбровскис с най-високото почетно звание на УНСС. „Добре дошли в нашето академично семейство! Нека нашият сплотен дух и нашето дълбоко уважение бъдат Ваша сигурна опора в отговорната мисия на заместник-председател на Европейската комисия в условията на глобална икономическа, финансова и политическа криза“, каза проф. д-р Димитър Димитров.

Проф. Димитър Димитров награждава Валдис Домбровскис

Част от словото на Домбровскис беше посветено на руската агресия в Украйна. Измина една година, след като Русия започна своята агресия срещу суверенна и независима страна – съседна Украйна. ЕС и нашите съюзници оставаме единни в подкрепата на Украйна и срещу Русия, предоставяме военна подкрепа и ще продължаваме тази подкрепа до победата, каза Домбровскис. Той посочи, че това е първият път в историята на ЕС, когато се предоставя военна подкрепа на воюваща страна.

Тази брутална война на Русия пред прага на Европа няма признаци на отслабване. Ние сме решени да продължим подкрепата за Украйна да освободи своята територия и да победи във войната, каза еврокомисарят. Той каза, че това не е само регионален конфликт по границите на ЕС, това е заплаха за глобалната архитектура за сигурност.

Валдис Домбровскис отбеляза още, че въпреки всичко европейската икономика продължава да функционира и продължава интегрирането в единния пазар.

Официални гости на церемонията бяха заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов, министърът на финансите Росица Велкова, министърът на електронното управление Георги Тодоров, министърът на външните работи д-р Николай Милков, зам.-министърът на финансите Методи Методиев, Н. Пр. Селвер Халил, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Латвия, управителят на Българска народна банка Димитър Радев, Цветан Кюланов, ръководител на представителството на Европейска комисия в България, представители на Световната банка и Международния валутен фонд в България.

В своето изказване вицепремиерът Атанас Пеканов, направи анализ на предприетите действия в икономически и финансов план от Европейската комисия през последните 10 години, като отчете значителната роля на Валдис Домбровскис за всяко едно решение. „Комисар Домбровскис е една от фигурите, които оставиха най-сериозен отпечатък през последните години за икономическото развитие на Европейския съюз, за утвърждаване на еврото като втората най-важна валута в света, за създаването на Банковия съюз и съюза на капиталовите пазари, които спомагат за стабилността на паричния съюз. Те ни дадоха инструментите да се справяме по-добре с кризите“, каза Атанас Пеканов.

Сибила Кусева