Първият национален форум за предучилищно образование събра над 400 учители и директори на детски градини от цялата страна

Над 400 учители и директори от цялата страна присъстваха на първия национален форум за предучилищно образование „Градивни частици на бъдещето“, организиран в София от издателство „Клет България“. Едни от най-големите имена в сферата на педагогическата наука представиха значими аспекти на ранното детско развитие и образование.

Събитието е продължение на усилията на един от водещите издатели у нас да повиши професионалната подготовка и информираността на българските учители и цялата педагогическата общност, както и да даде платформа за дискусия на проблемите в тази сфера.

Участие в първото издание на „Градивни частици на бъдещето“ взе Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието – София-град, както и председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева; Диян Стаматов, председател на управителния съвет на СРСНПБ, Ваня Харбалиева, съпредседател на сдружението на директорите в средното образование в България, Петя Долапчиева, зам.-кмет на Враца и други.

Предучилищното образование в България е най-доброто спрямо страните от Европа и в света“. Това заяви Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, по време на събитието и добави, че всички учители, които работят в предучилищния сектор у нас, имат висше образование, около 67% от учителите са магистри, около 25% имат висока квалификационна степен и около 7% – втора или трета магистратура, което е в основата за повишаване качеството на работа в предучилищния сектор.

Искам да благодаря на колегите от издателство „Клет“ за грижите, които полагат за всичко, което се случва в образователната система и на всички вас за доброто социално партниране“, каза още г-жа Такева.

Доц. д-р Райна Захариева представи темата „Сътрудничеството между учители и родители за развитие потенциала на детето в съвременния контекст“. По темата за ранното образование за развитието и благосъстоянието на детето учителите получиха ценни съвети от проф. д-р Любослава Пенева. Проф. д-р Илиана Мирчева обърна специално внимание на прилагането на STEM интердисциплинарен подход в детската градина, а проф. д-р Румяна Папанчева предизвика интереса на аудиторията с „Педагогически модел „Детето и науката“. Приложение на компетентностен подход в детската градина“. Във втората практическа част участниците бяха разделени в работни групи, в които обмениха опит и научиха нови техники и методи за реакция по различни теми

Този първи национален форум за предучилищно образование е отново знаков по отношение на политиките, които издателство Клет води, защото всички ние знаем колко е важно всеки ден да се учим. Какво можем да направим ние за децата си, ако всеки ден не се учим, ако всеки ден не им показваме силата на знанието“, каза Ваня Кастрева.

Страхотно е, че издателство Клет и г-н Колев правят това събитие, една първа стъпка, която е важна за подкрепата на образованието ни въобще. Надявам се скоро да има STEM под формата на национална програма и за детските градини, нещо което е много важно, защото всъщност STEM започва от най-ранна детска възраст.“, коментира Диян Стаматов, председател на управителния съвет на СРСНПБ.

Форумът даде възможност на присъстващите директори и учители от детски градини да работят и помежду си върху важни теми, свързани с ежедневната им педагогическа дейност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *