Радев към служебния кабинет: Спряхте свободното падане на държавата

Поехте отговорност преди 6 месеца за управление на страната в труден момент. Прогнозите вещаеха силно негативен сценарий, блокирани институции, рекордни цени на горивата, липса на газ, на договори, на слотове, търгове и подивели цени, замразени инфраструктурни проекти, липса на напредък в европейска интеграция, блокаж на Капитан Андреево, застой в модернизацията на армията, рекорден миграционен натиск, война до нашите граници. Затова приоритетите към вас бяха насочени с този фокус, сред които укрепване на сигурността, гарантиране на доставките. Това заяви президентът Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

Въпреки ограничените инструменти на една изпълнителна власт като служебно правителство успяхте да спрете свободното падане на държавата, да проведете честни избори и да откриете нови възможности за развитие на страната. Давам пример с енергетиката, там за няколко месеца бе извършен истински скок, беше завършен интерконекторът с Гърция, организираха се първите реални прозрачни търгове за доставка на втечнен газ, реши се проблемът със слотовете за десетилетия напред, добави Радев.

Успяхте да снижите цената на горивата до най-ниската в Европа. България се превърна от страна, през която се транзитира руски газ в желан и търсен партньор и ценен генератор на идеи. В много по-добра позиция сме на Балканите, добави президентът. Успяхте да овладеете основните фактори, които генерират инфлация – цените на енергоносителите, но нека не се заблуждаваме с резултатите, защото цените на стоките продължават да растат, българите обедняват, живеят трудно, затова и основните приоритети трябва да бъдат насочени в гарантиране на покупателната способност на българите, ограничаване на монополите, подобряване на условията за икономическо развитие, подкрепа на родните производители, заяви Радев.

Той допълни, че основна задача на правителството е подготовка на честни и прозрачни избори. Очаквам и проектът за национална детска болница да продължи да се развива с необходимия темп, както и проектът за спешна медицинска помощ. Доказахте, че имате характер не само да преодолявате предизвикателствата, но да вземате отговорни решения за бъдещето, защото липсата на решения днес, означава упадък и застой в бъдеще. Безпрецедентното влияние и динамика на глобалните икономически и политически процеси не означава, че България трябва да бъде обречена на безвремие. Очаквам решенията, които вземате да бъдат в интерес на българските граждани да са разумни, да водят към нашето достойно европейско бъдеще и да предлагате добра основа, върху която следващото редовно правителство да стъпи, подчерта Радев.

Участниците в предизборната кампания ще се опитат да си приписват вашите успехи. Призовавам ви да пазите самообладание, да не се намесвате в кампанията и да не вземате страна, но да отстоявате истината, вашето лично достойнство и интересите на ведомствата, и на българските граждани, призова още Радев.

С указ номер 27 назначавам служебно правителство с премиер Гълъб Донев:

Състав на кабинета:

Атанас Ангелов Пеканов – служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства;

Лазар Манолов Лазаров – служебен заместник министър-председател по социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика;

Христо Владимиров Алексиев – служебен заместник министър-председател по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията;

Иван Петев Демерджиев – служебен заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи;

Росица Атанасова Велкова-Желева – служебен министър на финансите;

Димитър Желязков Стоянов – служебен министър на отбраната;

Асен Георгиев Меджидиев – служебен министър на здравеопазването;

Иван Димитров Шишков – служебен министър на регионалното развитие и благоустройството

Сашо Георгиев Пенов – служебен министър на образованието и науката;

Николай Милков Милков – служебен министър на външните работи;

Крум Костадинов Зарков – за служебен министър на правосъдието

Найден Владиславов Тодоров – служебен министър на културата;

Росица Атанасова Карамфилова-Благова – служебен министър на околната среда и водите;

Явор Илиев Гечев – служебен министър на земеделието;

Никола Руменов Стоянов – служебен министър на икономиката и индустрията;

Росен Иванов Христов – служебен министър на енергетиката;

Александър Георгиев Пулев – служебен министър на иновациите и растежа;

Илин Павлинов Димитров – служебен министър на туризма;

Весела Николаева Лечева – служебен министър на младежта и спорта.

Георги Георгиев Тодоров – служебен министър на електронното управление.

Правомощията на служебното правителство, назначено с указ от 1 август 2022 г., са прекратени.

***

Биография на служебния министър на културата Найден Тодоров:

Найден Тодоров завършва с отличие музикалното училище „Добрин Петков“ в Пловдив и продължава обучението си по оркестрово дирижиране при професор Урош Лайовиц, хорово дирижиране при професор Гюнтер Тойринг и оперно дирижиране при професор Конрад Лайтнер в Университета за музикално и сценично изкуство във Виена.

През 1996 година е поканен от йерусалимската фондация „Ленард Бърнстейн“ в Академията Рубин в Йерусалим, където специализира при диригента на Израелската филхармония Менди Родан.

През 1997 година той създава в родния си град фестивала „Тракийско лято”. Година по-късно получава първия си постоянен международен ангажимент – в Хайфа, Израел, със Северно-израелския симфоничен оркестър, където е избран между повече от 150 кандидати за постоянен диригент на оркестъра.

В следващите години Найден Тодоров гостува на сцените на редица от най-големите културни центрове в Европа, Азия, Африка и Америка.

През 2000 година, само на 26 години, е поканен за Музикален директор на Пловдивската опера и филхармония, като се оказва най-младият диригент в България на такава позиция

В периода 2003-2005 работи като художествен ръководител на Оперно-филхармонично дружество Бургас. Няколко години по-късно заема тази позиция и в хор „Дунавски звуци“ в Русе.

В периода 2005-2017 Найден Тодоров е директор на Държавната опера в Русе.

През 2006 година прави своя дебют с Берлинския симфоничен оркестър и само година по-късно е поканен да дирижира и концертите от турнето на състава в най-големите градове в Япония.

През 2010 дебютира и във Виенската народна опера, дирижирайки спектаклите на балета „Лешникотрошачката” от Чайковски с Виенския държавен балет.

През 2013 година Найден Тодоров се дипломира като мениджър в областта на културата в Нов Български Университет, където през последните години е поканен да изнася лекции

От 2017 година е директор на Софийската филхармония, с която гостува на някои от най-престижните сцени в Европа – зала „Бозар“ – Брюксел, Музикферайн – Виена, голямата зала на Берлинската филхармония. В концертите си със Софийската филхармония Найден Тодоров работи с някои от най-изявените по света певци и инструменталисти.

Найден Тодоров е работил с всички български държавни оркестри и оперни театри, както и с много чужди оркестри, между които Виенския симфоничен оркестър, Филхармонията на Богота – Колумбия, Оркестъра на Румънското радио и телевизия, Филхармонията на град Токио и мн. др.

От 2018 година, като част от образователната политика на Софийската филхармония, Найден Тодоров става водещ на предаването за класическа музика на Българската Национална Телевизия – „На концерт с БНТ 2“.

През 2021 г. издава първата си книга с разкази „Полъх от ангели“./БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *