Радев: Продължава недостигът на ресурси във въоръжените сили

“Войната в Украйна усложни ситуацията. Отчитаме недостиг на ресурси, хора и модернизация”. Това заяви президентът Румен Радев във връзка със състоянието на въоръжените ни сили през 2022г, предаде репортер на БГНЕС.

„Искам да поздравя ръководството на щаба към военното министерство, защото с много професионализъм направиха това България да бъде първата държава от Източния блок, която успя да сформира международна бойна група, както и да преодолеят едно значително изоставане. В тази напрегната ситуация обаче НС не счете за необходимо да разгледа внесената от министерството програма за приоритетна модернизация, което се оказва едно от големите предизвикателства пред въоръжените ни сили“, заяви още Радев. „Недопустимо е в тази изключително сложна среда за сигурност една немалка част от политическите партии да гледат на въоръжените ни сили не като гарант за териториалната цялост на сигурността на страната, а като донор за снабдяване на Украйна с оръжия. Тази мантра, която се насажда, че с даването на старо руско оръжие ще се решат веднага проблема с въоръжаването и модернизацията е дълбоко несъстоятелно, защото на първо място това, което е било възможно да се предостави като замяна, е нищожно на фона на необходимостта за превъоръжаване на българската армия“, коментира още президентът. „На първо място какво са 15 танка, на фона на цялата необходимост от въоръжаване, на второ място ние заменяме стари въоръжени платформи с други такива, но какво следва като необходимост от една тежка логистика, която трябва да обслужва тези военни платформи. На трето място, там където няма възможност за замяна, ние трябва да доставим давайки съществуващи платформи сега и да се отговори на въпроса какви платформи ще получим при замяната, кога ще бъдат предоставени, тъй като за самолетите вече чакаме цяло поколение. Колко ще ни струва и имаме ли възможността сега да го направим – когато отговорим на тези въпроси, тогава ще коментираме отново“, подчерта още Румен Радев. „Истинската модернизация ще бъде предоставена, когато и парламентът се заеме наистина с тази цел, както е предложил МС. Тази модернизация ще изиска много пари, усилия и стартиране навреме, а ние вече много закъсняхме“, допълни още президентът Радев.

“Изпълнението на редица важни мисии в страната, многонационалната военна група, която изпълни своя пълен потенциал, участието на българската армия в третата мисия за подпомагане на карловското население, в охраната на границата и в ремонта на граничното съоръжение, медицинската евакуация и не на последно място помощта на турското население след земетресението са безспорни успехи за 2022 г”. Това заяви служебният военен министър Димитър Стоянов.

Стоянов уточни обаче, че трябва да се мисли за реализация на модернизационните проекти и създаване на нова структура от силите.

Адмирал Емил Евтимов, началникът на отбраната увери, че не трябва да се притесняваме за сигурността ни. “Създаването и революцията на многонационалната военна група, с подготовката на членовете от НАТО ние се чувстваме сигурни. Трябва обаче да сформиране многонационални групи, трябва инвестиция в хора и ресурс”, заяви Евтимов.

Изпратил съм писмо до делегацията ни в Брюксел, проведени са срещи на ниво посланици, но триъгълните сделки за закъснели. Те трябваше да се взимат от редовно правителство, както и да де задейства законодателната власт”, коментира още Стоянов, след което уточни, че министерството не е получавало писмо от Жозеп Борел, комисарят по външните въпроси на ЕС. “В момента тече подготовка с икономическото министерство, за да изпратим военна помощ на Украйна”, коментира още Димитър Стоянов. “Работим и по МиГ-29. Имаме резултат с Полша, очертава се да имаме и втори, така че там има глътка въздух. По отношение на заместващите платформи, няма как това да отговаря на нашите изисквания”, обясни още той. Относно думите на Путин, че Русия ще излезе от договора, с който се ограничава използването на ядрено оръжие, Стоянов поясни, че не отчитат възможност от използване на такова оръжие.

Адмирал Евтимов уточни и че трябва да се сформира многонационален щаб на дивизионно ниво в България, с възможност за командване на национални и международни формирования. „За тази цел ще бъдат нужни хора, инвестиции в инфраструктура и квалифицирани системи, но това е крайно нужно“, поясни още той. „Обстановката показа, че модернизацията на българската армия няма алтернатива. Ние представихме доклад за тази модернизация, надявах се за подкрепа, но въпреки че не бе приет от НС, ние ще продължим да се борим за това“, каза началникът на отбраната, след което обясни, че хората в армията остават ключов фактор. „Осигуряването на нови системи и техника е немислима без личен и подготвен състав. Затова предприемаме мерки по отношение на политики за човешките ресурси, за да осигурим на младите офицери условия на труд, според техните очаквания. По отношение на всички бедствия, които виждаме напоследък, нашите самолети „Спартан“ не спират и постоянно подпомагат населението. Това бе тежка година, но мотивираността на военнослужещите и цивилни служители, ни дава надежда“, подчерта още адмиралът, след което обясни, че задачите се увеличават и комплектът на българската армия се усеща все по-осезаемо, а инвестиционният план-програма е водеща. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *