„Ръката на художника“ от Драган Немцов – акцент на месец февруари 2023 в габровската галерия

Той има щастлива съдба на творец благодарение на Априловската гимназия.

През дългия му живот основополагаща роля изиграва срещата му от първо лице с бомбардировките в София през 1943 г.

Това, което го крепи, е габровското чувство за хумор и веруюто – каквото и да стане, винаги да търси другата страна на нещата – погледа малко отстрани с други очи.

Той мисли, че българският народ все още не е завършил своя полет към свободата и не е изразил с пълна сила творческия си потенциал.

Вярва, че може да се намери път към доброто и към единението, необходими, за да вървим напред.

Той е Драган Немцов – Драго, и е представен чрез творбата си „Ръката на художника“ в рубриката „Акцент на месеца” в Художествена галерия „Христо Цокев“.

Картината е най-новото попълнение във фонда на габровската галерия. Дарена е от автора след последната му самостоятелна изложба „София с две лица“ в Столична библиотека, състояла се през декември 2022 г. В експозицията Драган Немцов – Драго показва тези части от София, тези две лица, които са свързани с доброто и красотата. В представените творби художникът търси единението, хармонията между архитектурни обекти и природна среда. Изложбата впечатлява с нестихващия стремеж на художника да твори и да търси естетически измерения на своята лична душевност.

Още от студентските си години освен на живописта, Немцов отделя време и на един друг жанр – графиката.

Във фонда на галерия „Христо Цокев“, художникът е представен основно с ранни графики, допълнени от живописни творби, изграждащи времеви мост от 60-те години на 20-ти век до днес.

Вглеждайки се в представената днес творба – „Ръката на художника“, не може да не се сетим за думите на големия Никола Николов от далечната 1963 г., с които сякаш предопределя творческия път на Драган Немцов: „Рисунъкът му е рисунък на творец, който винаги ще търси. А трябва да се вярва, че който търси ще остане млад и ще бъде истински творец на своето време.“

Картината може да бъде видяна в периода 14 февруари – 8 март в Художествена галерия „Христо Цокев“.

 

 

Нели Недева

ХГ „Христо Цокев”

 

 

 

Биографична справка за художника:

 

Драган Немцов – Драго е роден през 1935 г. в Габрово. Средното си образование завършва в Априловската гимназия, а висшето – в Художествената академия в София със специалност „Живопис“ при проф. Дечко Узунов. Член е на Съюза на българските художници от 1963 г., има участия в над 100 изложби в страната и чужбина. Драган Немцов е бил учител в Априловската гимназия, Школата по изкуствата в Габрово, дългогодишен секретар на Националния комитет на

ИНСЕА – Международно нюрнбергско общество за възпитание чрез изкуство към ЮНЕСКО. Доцент в Софийския университет и преподавател в НХА, автор на учебници и методически пособия по изобразително изкуство. Носител е на орден „Кирил и Методий” I степен. На близо 80-годишна възраст Драго започва да рисува върху своя iPad и създава стотици дигитални творби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *