Само за година: В Намибия случаите на носорози, убити от бракониери, са се удвоили

Случаите на носорози, убити от бракониери в Намибия, са се удвоили само за една година, съобщава Ройтерс.

През 2022г. 87 животни от защитения вид са били убити, в сравнение с 45 за 2021г. Това е и нов антирекорд за южноафриканската държава.

Носорозите са убити заради рогата им, които въпреки че са съставени от същата тъкан като ноктите и козината им, са силно търсени на черния пазар в Азия, тъй като в китайската традиционна медицина се смятат са лечебни.

Говорителят на Министерството на околната среда, горите и туризма на Намибия, Ромео Муюнда, съобщи, че от 87-те животни, 61 са от вида черни носорози, а другите 27 бели. Най-много фатални случаи е имало в най-големия национален парк в страната – Етоша, където са открити останките на 46 носорога.

„Силно сме притеснени, че най-големият ни парк се е превърнал в гореща точка за бракониерите. Ще вземем всички необходими законодателни мерки, за да спрем това“ коментира Муюнда.

Незаконният лов на носорози е проблем, който съществува от десетилетия в южноафриканските държави. В съседната Южна Африка от години властите режат рогата на носорозите, за да се избегне убиването на защитените животни.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *