Сензация: Ето кой открива гравитацията век преди Нютон

Леонардо да Винчи е не само един от най-великите художници в света, но и скулптор, архитект, учен и изобретател. Много от неговите практически и теоретични открития се оказват доста новаторски за времето си. Сега ново проучване показва, че той е изпреварил Исак Нютон в изучаването на гравитацията, сочи изследване на Калифорнийския технологичен институт.

Скици с молив, направени от Леонардо в началото на 1500 г., показват, че той е открил идеята за гравитацията много преди английския математик Исак Нютон, на когото се приписва откриването на явлението в края на 1600 г.

Изследователи от Калифорнийския технологичен институт са анализирали тетрадките на Леонардо и са открили експерименти, проведени от италианеца, които доказват, че гравитацията е форма на ускорение. Нещо повече, оказва се, че той е моделирал гравитационната константа с 97-процентна точност.

„Преди около 500 години Леонардо се е опитал да разкрие тайната на гравитацията и връзката ѝ с ускорението чрез поредица от гениални експерименти, ръководени единствено от неговото въображение и майсторски експериментални техники“, пишат изследователите.

Екипът смята, че единственото нещо, което е попречило на експериментите на Леонардо да обяснят окончателно гравитацията, са били ограничените инструменти, с които е разполагал – липсвали са му средства за точно измерване на момента, в който обектите падат.

Скиците показват експерименти, демонстриращи, че гравитацията е форма на ускорение.

Мортеза Гариб, водещ автор на статията за Леонардо, за пръв път забелязва експериментите на Леонардо в Codex Arundel – сборник със статии, написани от художника, които обхващат наука, изкуство и лични теми.

На скиците е изобразена стомна с вода, която се движи по права линия, успоредна на земята, като изхвърля вода или пясък. Бележките на Леонардо обясняват, че когато се разлива от стомната, съдържанието не пада с постоянна скорост, а се ускорява.

Той също така пише, че съдържанието спира да се движи хоризонтално, защото стомната вече не му влияе, а ускорението е единствено надолу заради гравитацията. Леонардо се е опитал да опише математически ускорението, видяно в скиците, и бил прав на 97 процента.

Изследването, чиито автори са учени от Калифорнийския технологичен институт, е публикувано в международното списание за изкуство, наука и технологии „Леонардо“.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *