Следващият Ел Ниньо – апокалипсис за кораловите рифове на планетата

Учените дълго ще помнят фаталните за кораловите рифове години между 2014 и 2017 г., когато високите температури, подхранвани от климатичния модел на Ел Ниньо, увредиха около три четвърти от местообитанията им в двете полукълба, превръщайки ги в призрачно бели зони.

Около 30% от коралите в света са загинали в резултат на това избелване, други се опитват да се възстановят.

Във времена, когато глобалните температури са най-високи от началото на индустриалната ера, поради предизвиканите от човека промени в климата, синоптиците прогнозират, че нов Ел Ниньо ще се появи през тази година.

Ако предвижданията се случат, явлението допълнително ще ескалира глобалните температури, причинявайки значителни щети както на сухоземните, така и на морските екосистеми, включително световните коралови рифове, повечето от които вече се борят да се справят със стресовите фактори на околната среда като замърсяване, свръхулов и затопляне на водата.

И така, каква е вероятността това да се случи? Отговор на този въпрос дава екологичното издание Mongabay.

През последните две години и половина светът преживява обратното на Ел Ниньо – климатичен модел на Ла Ниня, състояние, което обикновено води до по-хладно море и атмосферни температури.

Но според Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ (NOAA) климатът се очаква да бъде в неутрално състояние до май 2023 г. и след това да премине евентуално във фаза Ел Ниньо, период, характеризиращ се с по-топли морски условия. Промяната между Ла Ниня и Ел Ниньо е част от естествен процес, известен като Ел Ниньо южна осцилация (ENSO), но този модел се развива в свят, дестабилизиран от изменението на климата.

Вероятността за възникване на Ел Ниньо тази година е обект на дебати. NOAA предполага, че има около 50% вероятност за развитие на такова събитие до есента в Северното полукълбо. Метеорологичната служба на Обединеното кралство дава 60-70% вероятност климатичният феномен да се развие около юли, а Потсдамският институт за изследване на въздействието на климата (PIK) в Германия посочва, че  че вероятността от умерен до силен Ел Ниньо тази година е близо 90%.

На този етап едно е сигурно – че дори и да пропусне тази година, няма да мине много време, преди да го направи. Сегашната Ла Ниня продължава вече повече от две години и обикновено се сменя с Ел Ниньо средно на всеки три до седем години.

Дисекция на явлението

Климатичните модели на Ел Ниньо се развиват в източната част на тропическия Тихи океан. Това е така, защото там „има повече океанско покритие с по-малко суша в сравнение с което и да било друго място  на Земята. Слънцето прониква във водата и това задейства процеса”, обяснява Питър Хук, еколог по коралови рифове и риболов в Университета на Гуам.

При нормални условия пасатите духат от Америка към Азия, изтласквайки топла вода към западната част на Тихия океан, докато процес, наречен upwelling, извежда по-хладна вода от дълбокия океан към повърхността на източната част на Тихия океан. Но когато топла повърхностна вода се натрупа в източния екваториален Тихи океан, Ел Ниньо възниква.

Явлението е вследствие на отслабване на пасатите, които духат от изток на запад, и на намаляване на процесите на повдигане, които извеждат студени, богати на хранителни вещества води на повърхността край западния бряг на Южна Америка. Това води до натрупване на голяма маса топла вода в източната и централната част на Тихия океан.

Други части на океана също ще се затоплят. Например, липсата на пасати, идващи Америка към Азия, означава, че топлата вода ще се движи към Америка, затопляйки Атлантическия океан, Мексиканския залив и Карибско море. Ел Ниньо отслабва западните ветрове в средата на годината над Индийския океан, които обикновено охлаждат морската повърхност, така че водата се затопля и там. Повишените температури в глобалния океан могат да доведат до масово избелване на корали, както това стана   между 2014 и 2017 г.

Случващото се в океана влияе върху метеорологичните условия на сушата, като прави някои части на света по-сухи, а други по-влажни. Прогнозата за Ел Ниньо за тази година може да генерира широк спектър от наземни въздействия, включително суши и пожари в определени части на света. Например, в източна Австралия може да има горещо и сухо време; индийският мусон може да бъде потиснат; части от Африка може да бъдат сполетени от невиждана суша, посочи Адам Скейф, ръководител на дългосрочните прогнози в метеорологичната служба на Обединеното кралство и професор в университета Ексетър. Съществува и риск от засушаване в северната част на Южна Америка, което може да увеличи риска от пожари за Амазонка, добави той. Други части на света може да бъдат залети от проливни дъждове, като например южните щати на САЩ.

Затопляне с над 1,5°C

Сред най-сериозните потенциални глобални въздействия на Ел Ниньо е перспективата за затопляне с над  1,5°С  на Земята, предизвикано от изменението на климата, договорени с Парижкото споразумение. Предизвиканото от човека изменение на климата вече доведе до повишаване на температурата с 1,2°C над прединдустриалните нива. Но ако Ел Ниньо се развие по-късно тази година и се превърне в умерено до тежко събитие, това може да повиши глобалните температури до точката, в която светът действително ще надхвърли 1,5°C над прединдустриалните нива. Това ще се случи през 2024 г., след пика на Ел Ниньо, предсказа Скайф.

„Когато има Ел Ниньо, над сушата се разпространява допълнителна топлина, освободена от океана. Температурата в тропическия Пасифик се повишава обикновено с един или два градуса, понякога с три на отделни места. Това не звучи много, но количеството топлина, което се произвежда и отделя в атмосферата, е огромно и то се разпространява из тропиците през следващите седмици и месеци, след пика на Ел Ниньо. Това означава, че следващата година ще бъде по-топла, отколкото би била, ако нямахме Ел Ниньо”, обясни ученият пред изданието.

Преминаването на прага от 1,5°C би било временно — поне засега.

„Това не означава, че сме нарушили Парижкото споразумение; има фина разлика.Това, за което говорим тук, е първата година над това ниво… но когато глобалната температура прескочи нивото, това ще привлече вниманието на хората. Много е вероятно е година, в която бъде подобрен температурният рекорд, дори да не е 2024 г.“, прави уговорката климатологът.

Изследванията показват , че когато светът надхвърли това ниво, ще се задействат множество повратни точки, включително масовото измиране на тропическите коралови рифове, срутването на ледените покривки и размразяването на бореалната вечна замръзналост. Д-р Йозев Лудешер, старши научен сътрудник в Потсдамски институт за изследване на въздействието на климата, посочва, че е малко вероятно тези катаклизми да се задействат за кратък период след глобалното затопляне с над 1,5°C.

От друга страна той вярва, че временния преходен период може да доведе до по-екстремни метеорологични явления. С други думи суши, пожари, наводнения и да, избелване на корали.

Ел Ниньо и кораловите рифове

Следващият Ел Ниньо вероятно ще има дълбок ефект върху океана и коралите. „Една от причините, поради които сме наистина загрижени, е, че много коралови рифове все още се възстановяват от последното мега Ел Ниньо през 2015 и 2016 г., което унищожи колонии по целия свят”, предупреди Джулия Баум, морски биолог от Университета на Виктория в Канада. За пример тя посочва остров Рождество (Киритимати) в централната част на Тихия океан, където само 10% от коралите са оцелели, а останалата част са загинали, вследствие на явлението. „Потръпвам, като си помисля какво ще се случи с тези рифове, ако нова гореща вълна се отприщи върху тях толкова скоро“, сподели ученият.

Даниел Клаар, морски еколог от Департамента по природни ресурси (DNR) на щата Вашингтон, счита, че широко разпространеното избелване на коралите ще доведе до „паралитични ефекти“ за всички организми, които зависят от рифовете.

„Коралът е основата на рифа, той е основата на всичко останало. Така че без него те или не съществуват или изглеждат по коренно различен начин. Ако хората разчитат на тях за храна или за туризъм, те ще загубят тези услуги, заедно със загубата на цялата екосистемата”, подчерта Клаар.

Много видове коралови рифове растат бавно и може да се нуждаят от десетилетие или повече, за да се възстановят. Но продължаващото затопляне и екстремни събития като морските горещи вълни може да не дадат на коралите възможност да се възстановят, според експерти.

Анализ установи, че 2022 г. е най-горещата година в историята за океана.

Питър Хук от Университета на Гуам очаква следващият Ел Ниньо, независимо дали ще се случи тази или през следващите години, не само да разруши кораловите колонии но и да доведе до бум в популацията на морски звезди с корона от тръни ( Acanthaster cf. solaris ) – вид, който ловува корали. Учените са забелязали, че избелването и нашествията на тези видове вървят ръка за ръка.

Друго известно въздействие на феномена е прекъсването на морската хранителна верига и риболова в източната част на Тихия океан чрез отслабване на възходящото течение, което носи хранителни вещества в повърхностните води край бреговете на Южна Америка. Този процес намалява количеството фитопланктон в района, което може да засегне множество видове, включително аншоа, малки риби, които формират основата на един от най-важните риболовни дейности в света.

Тези въздействия могат да бъдат още по-изразени, тъй като светът се бори с последиците от изменението на климата и други предизвикани от човека стресови фактори като прекомерния риболов.

Предстоящо Ел Ниньо може също така да причини хаос на горите от водорасли в онези части от океана, които се затоплят в отговор на този климатичен модел, предположи Баум от Университета на Виктория, според която водораслите са следващата най-уязвима морска екосистема.

Много гори от водорасли, важни местообитания за различни видове, вече са застрашени от повишаващите се температури на морето, прекомерния риболов, замърсяването и други човешки дейности.

Някои все пак ще оцелеят…

Докато Ел Ниньо вероятно ще предизвика избелване на корали в много части на света, това не означава, че всички засегнатите райони ще умрат.

„Направихме проучване по време на последния голям Ел Ниньо и открихме някои наистина уникални случаи на възстановяват, въпреки високите температури. Някои от моите колеги все още се опитват да установят какво означава това за други области. Наистина е обещаващо, но и с уговорката, че не е често срещано“, прави уговорка Каар.

Хук счита, че добре управляваните рифове, като тези в морските защитени зони (MPA), ще се възстановят успешно. „Когато дойде следващият Ел Ниньо, независимо дали ще бъде през август или януари, няма съмнение, че коралите ще побелеят. Но мисля, че започваме да научаваме все повече и повече за факторите, които могат да окажат съпротива и възстановяване след това”, обобщи ученият.

Снимки: Pixabay

 

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *