След конкурс: назначиха директори на трите национални парка

Назначени са директори на трите национални парка Рила, Пирин и Централен Балкан след проведен конкурс, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

Припомняме, че както от Еко Новини неведнъж сме съобщавали, директорите на НП Рила и Пирин бяха назначени през март 2022г. от екипа на Борислав Сандов, без конкурс, с условието, че са временно на този пост до провеждането на конкурс.

В Дирекция Национален парк Рила (ДНП Рила) на позицията встъпва Красимир Андонов. Андонов постъпва на служба в ДНП Рила още през 2002г., заемал е различни експертни длъжности, като през 2010г.-2013 г. и 2015-2022г. е заемал длъжността директор на ДНП Рила.

Завършил е магистратура в ПУ Паисий Хилендарски, Пловдив, със специалност Биология и химия.

В Дирекция Национален парк Централен Балкан (ДНП ЦБ) на поста остава Николай Гоцков, който до момента беше назначен на длъжността до провеждане на конкурс. Той е работил в органите на МВР, Министерство на правосъдието, общинските администрации на Казанлък и Павел баня.

Завършил е Прав в СУ Св. Климент Охридск и „Охрана на обществения ред и осигуряване на безопасно движение по пътищата“ в Академията на МВР.

В Дирекция „Национален парк Пирин“ (ДНП Пирин) за директор е назначен Росен Баненски, който също е дългогодишен служител на парка. От 1995 г. същият е заемал различни експертни длъжности, като през 2013 г.-2022 г. е директор на ДНП Пирин.

Баненски е завършил ВТУ Св. Св. Кирил и Методий, бакалавър със специалност Стопанско управление, магистър е със специалност Туризъм.

„Представените и защитени пред комисията концепции на спечелилите конкурса отговарят в най-висока степен на политика по опазване на защитени територии. Основното в представянето си и тримата, предвид опита като ръководители, поставят върху проблеми, свързани с организацията и структурите в националните паркове, като дават конкретни предложения за оптимизация и подобряване на управлението и контрола. Същите в най-висока степен по време на интервютата са показали задълбочени познания и експертиза, организационен опит и лидерски качества, ключови за  изпълнение на служебните им задължения“ се казва в мотивите на МОСВ.

Конкурсът за избор на директори на парковете е проведен в три етапа, а кандидатите са били общо 12 – 5 за Централен Балкан, също толкова за Рила и двама за Пирин. Единият кандидат за Пирин обаче не се е явил на представянето и защита на концепция.

„Въз основа на цялостното представяне, защитата на концепциите  и представените визии за укрепване и развитие на националните паркове назначената комисия взе решенията за окончателните резултати на кандидатите и класирането им“ се казва още в съобщението на МОСВ.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *