Спасителните отряди от Банско се завърнаха след 7 избавени живота в Турция

Скоро след трагедията със земетресението в Турция спасителните отряди на Банско и Разлог реагираха светкавично. Те изпратиха на помощ при бедствието спасителни кучета, които вчера се завърнаха отново на родна земя.

Кучета-спасители и техните водачи от Банско и Разлог пристигнаха у дома и разказаха пред репортер на БНР за изпитанията, пред които се е наложило да се изправят в южната ни съседка.

Атанас Уков, водач на кучето Нод, разказва как последните 5 дена са били свръхизпитание за животните и хората. Ден и нощ са се сливали през първите два дена от спасителната акция, защото непрестанно са тексли само спасителни операции.

Просто пускаме кучетата да работим и в един момент преценяваме, че трябва да ги спрем да починат, тъй като работата им с нос ги изморява изключително бързо, казва водачът на спасителните животни.

Особено важно е, че нашите спасителни екипи са били първите, притекли се на помощ на жертвите на земетресението в Турция. Родните спасители споделят, че работата им е била успешна до голяма степен и заради перфектната организация от страна на турските власти. Те са ги насочвали към места, където възможността да има живи хора е била по-голяма.

Общо четиримата планински спасители от Банско и Разлог се отзоваха в помощ на бедстващите в Турция. Спасените от тях седем човешки живота са това, което им помага да видят смисъл в тази огромна катастрофа и да прескочат психическата травма от видяното.

Едно огромно благодаря на всички участващи, казаха спасителите от Банско и Разлог.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *